Svar till: Bensin

Published by Robert Lindblom on

Forum Allmänt Bensin Svar till: Bensin

#12369
Robert Lindblom
Deltagare

Ja lurig det här med bensin, lite mer info:

Oktan talet är ett mätvärde på hur lätt bensinen självantänder. “95-oktanig bensin självantänder som en blandning med 95% trimetylpentan och 5% heptan, 98-oktanig bensin som 98% trimetylpentan och 2% heptan” Med andra ord 98 har svårare att självantända och kan därför komprimeras hårdare. 
En modern bil kan känna skillnad och justera tändningen beroende på hur lätt bensinen självantänder. 
Hårdare komp ger generellt bättre verkningsgrad. Men är inte bilen optimerad för 98 så är det inte så troligt att bilen kan utnyttja fördelarna med hårdare kompression. 

Så jag gissar det är därför vissa bilar verkar gå bättre med 98 för att motornstyrningen tillåter bensinen komprimeras hårdare, och alla bilar kan inte det. 

Sen finns det säkert hel drös med andra faktorer, t.ex. hur bra är instrumenten som ska avgöra bensinens oktan/kvalitet fungerar dom optimalt. 
Hur har tillverkaren programerat styrenheten, med tanke på driftsäkerhet eller effekt. Andra tillsatser i bensinen o.s.v.

På tal om andra tillsatser, jag läste lite på dom olika bensinbolagens hemsidor angående deras olika bensinsorter. Alla har 5% inblandning av etanol i alla oktantal. OKQ8 har även något som kallas förnybara komponenterna ETBE (ethyl tert buthyl ether) i sin 98. Statiol har tillsatt ett friktionsmodifierande additativ för att sänka friktionen mellan komponenter. Och sen har alla förstås tillsatser som rengör och Korrosionsskyddar. 

…pust

Intressant är att 98 oktan har aningens mindre energivärde än 95 oktan då det generellt är kortare kolväten. Men det tror inte gör någon skillnad i praktiken. 

Så frågan återstår.. 98 eller 95