Svar till: Importfråga

Published by Alberto Ferrante on

Forum Allmänt Importfråga Svar till: Importfråga

#14317
Alberto Ferrante
Deltagare

  Hej,

  jag tänker bara informera alla som inte redan vet och som kan vara intresserade om import från Italien att myndigheterna sedan juli förra året (2014) har ändrat reglerna för export av fordon och gissa nu om det blev mer komplicerat

  Förr kunde man avregistrera bilen, få reg.beviset stämplat som “annullerat för export”, skriva ett privat kontrakt, begära exportskyltar och ge sig iväg, visst kunde detta ta en eller två veckor men det fungerade.

  Nu får man glömma avregistreringen innan man kan bevisa att fordonet är exporterad antingen genom ett nytt reg.bevis från ett annat land eller ett transport dokument som visar att fordonet har mottagits av någon (CMR heter dokumetet).

  Problemet blir det att bilen måste transporteras utan skyltar eller reg.bevis och sedan skall man signera kvittot/dokumentet som skall tillbaka i Italien och tillsammans med reg.bevis, skyltar etc. skall lämnas in för avregistreringen. Bara då kan man skicka i väg till köparen Sverige det som krävs för att registreringen här kan göras.

  Alternativet skulle vara att man köper bilen och den gamle ägaren låter en köra hem till Sverige och litar på att han/hon så småningom skall få tillbaka det som behövs för avregistreringen där d v s en kopia av det nya svenska reg.beviset då de italienska skyltarna och reg.beviset behölls av TS eller vem som ansvarar för det.

  Det finns små work around som skulle kunna tillämpas för att göra saken lite enklare om man t ex köper från en firma i st för en privat men i stort sätt är det så som det hela skall gå till.

  Är det någon som vet om bättre lösningar är ni välkomna med tips, min son överväger möjligheten till import p g a “brist” på Giulietta QV här i Sverige.

  Vet någon hur mycket transporten från Italien på lastbil eller liknade kan kosta? 

  Alberto