Svar till: Köptips Alfa 159…

Published by Heli Salminen Lindgren on

Forum Allmänt Köptips Alfa 159… Svar till: Köptips Alfa 159…

#15568

Välkommen Johan!
159an är ett mycket bra val! Köpte själv en lite äldre, första “prova-på” 159:a. Närmare bestämt en 1,9 jtd sw från 2007. Var mycket nöjd med den men ville uppgradera till nyare medan det fanns lämpliga på marknaden. Så jag hade den bara drygt 1,5 år. Sålde den till en man som bara ägt Saab och Chrysler. Han blev stormförtjust i bilen, och jag kollat av några gånger och han är fortsatt nöjd med bilen. Det är väl ett år sen jag sålde den nu.
Åtgärdade följande på den:
– Vindrutetorkarmotor bak: (fungerade inte när jag köpte den). Motorn bytte vi själva. Hade samma fel på 156an, som också var en kombi.
– Batteri: Efter närmare 19000 mil var det dags. Den klagade på glödstift till en början, kalla vintermornar.
– Byte av en främre övre länkarm + fjäder. Dessa håller dock mycket, mycket bättre än på 156:orna.
Den hade blanka papper på besiktningen, och hade alltid haft det även tidigare år.

Kör du oftast korta sträckor, välj en bensinare. Eller en diesel, om du kan kompensera med en extra lång tur mellan varven så den får köra rening. I en Alfa är nöjesrunda aldrig fel!

Då var det med andra ord dags att hitta sin andra, nyare 159a. Sökte även i Europa. Löjligt förtjust i den lejongula skinnklädseln. Den var mycket tacksammare och mer lättskött än jag anat. Även de gula mattorna blev superfina efter en rekond.

Till slut blev det en diesel, även denna gång. 2,4 jtd sw ti Q4 från 2010. Hade allt jag hade på önskelistan och fyrhjulsdrift på landet är inte fel. Något törstigare, men eftersom jag inte har den som vardagsbil spelar det inte så stor roll. Haft den sedan november, men besiktning har vi hunnit med. Blanka papper även på denna.

Med andra ord så rekommenderar jag 159an… Precis som vid alla bilköp finns det bra och mindre bra objekt. Nu har vi tillgång till ett fantastiskt forum, och här kan man ofta få lite historik på objektet om inte säljaren har det
Lycka till!

CAR7019. Alfa Romeo 159 2.4jtd 210hk Ti AWD -10