159 1750 TBI Ti 6 vxl 2011 Ljud i kupé växellåda, lager?

Published by Fredrik Åstrand on

Forum Teknik 159 1750 TBI Ti 6 vxl 2011 Ljud i kupé växellåda, lager?

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 25 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #29748
  Fredrik Åstrand
  Deltagare

   Hej! Har ljud i kupén som följer hastigheten i frekvens. Spelar ingen roll om jag kopplar, lägger i friläge. Låter inte stillastående på tomgång. 

   Upplevs som att det kommer från instrument, nånstans mellan gammal vajer och radiotjut på störda -80 tals apparater

   Den har nu rullat prick 10.000mil

   Tror nog att det kommer från växellådan, kan det vara ett lager eller liknande? Nån som har koll? 

   Köpte bilen med 6 månaders garanti på Autokoncept “xtragaranti Silver, så innefattar även växellåda=alla invändiga elektriska och mekaniska komponenter inkl styrenhet och växlingsrobot.

   En annan fråga, hur får man den att låta som min Bussosexa i 116 GTV´n? 

   159TBI GTV3.0-86&2.0TS förr Gulietta83Spiders70veloce71inizione &-93:a 75 2.0 TSGTV V6 25-86

   #29749
   Thomas Bodén
   Deltagare

    Det finns lite att läsa om lagerljud på dessa växellådor… Som jag förstod så var det samma låda M32 som fanns i Opel Astra… Så testa att googla lite, men det är bra att du har garanti.

    156 GTA Sportwagon

    #29750
    Fredrik Åstrand
    Deltagare

     Tack för tipset men dock (opel på Alfan ajajaj)

     Googlat samt pratat med Alfamek i LKPG MGRA bilservice: inte ovanligt att lagren i diffen eller egentligen slutväxeln börjar ljuda.

     Man byter växellåda, finns inga begagnade, (alternativt är de utbytesväxellådor?), växellådan kostar ca 18tkr + moms och med jobb ca 35tkr (säkert + moms?).

     Är det någon som vill förklara i detalj? Kan det lilla ljudproblemet bli ett stort problem?

     Återkommer med hur Autoconcept “för sig”: Ett första svar lyder så här så de svarade snabbt: Endast ljud ersätts ej. Garantin omfattar plötsliga mekaniska och elektriska skador eller när funktionen bortfaller. Självklart kan ni låta en alfa verkstad kontrollera exakt vad som har hänt. Men tänk på att vi endast ersätter felsökning vid godkända skador.Ytterligare svar om någon är intresserad: Vid godkända skador är det fallande ersättning beroendepå mätarställning.Jag måste få en skadekalkyl från en verkstad innan jag kan ta ställning om det är en garantifråga eller ej.Visst i vissa fall kan det vara billigare att byta lager innan man får driftstopp men många gånger slutar det med ett växellådsbyte oavsett. Rådgör gärna med en verkstad vad dom anser eller tror det kan vara.Bifogar ur villkoren punkt 9 gällande missljud och punkt 10 gällande funktionsbortfall. 

     delar 0-120000 100%, 120001-150000 80% (mitt läge), 150001-200000 60%, över 0 40%

     (punkt 9 var den om ljud..inefattar inte..)

      

      

     159TBI GTV3.0-86&2.0TS förr Gulietta83Spiders70veloce71inizione &-93:a 75 2.0 TSGTV V6 25-86

     #29751
     Rickard Bergh
     Deltagare

      det kan mkt väl vara lagret på mellan axeln som låter. imed att det inte hörs när du står stilla. låt verkstaden göra sitt och skicka in en kalkyl.  

      Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

      #29752
      Kenneth Larsson
      Deltagare

       Det är inte dåligt framhjulslager? Du hör det på att det blir olika ljud när du svänger försiktigt höger vänster osv då hör man att ljudet ändras markant.

       #29753
       Fredrik Åstrand
       Deltagare

        Tack för svar, mek besiktigar på måndag sen får vi se..

        Framhjulslager är det inte hade dee funderingarna i början och har sicksackat en del .

         Hur är det med Rickard nu då, flyttat färdigt och helt färdig ?

        159TBI GTV3.0-86&2.0TS förr Gulietta83Spiders70veloce71inizione &-93:a 75 2.0 TSGTV V6 25-86

        #29754
        Rickard Bergh
        Deltagare

         j hade man flyttat klart så hade man varit glader. ingen försäljning inu. dålig mäklare. håller på att ta in nya som tittar och sen ser vi vad som händer. så bor allt kvar inu.

         annars är det bara bra. lite för mkt alfa delar men det ska vi kunna sälja av så småningom.. 

          

         Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

         #29755
         Eric Andersson
         Deltagare

          Jag har också ett litet vinande ljud från växellådan, bilen har gått ca 5500 mil. Hörs tydligast i log fart på 1:an eller 2:ans växel.

          #29756

          Är det M32 låda i den så är det den eller kommer bli den.. Kör en Grande Punto 1.9Jtd med den lådan och den har gått från vinande till lite lätt malande senaste åren. Finns en uppsjö med renoveringskit till lådan för 2-4000 kr på ebay. Skulle nog tippa på att 90% av bilarna med den lådan har eller har haft problem.

          #29757

          Hej, lyfter denna tråd då jag också har ett liknande ljud på min nyinhandlade 1750 TBi. Hur har det gått? Fått bekräftat vad felet är och lösning på gång?

          I mitt fall hörde jag inget under provkörningen innan köp, hade jag gjort det hade jag troligen backat. Redan första morgonen med bilen satt ljudet där och retade mina öron. Hatar missljudande transmission, på den här nivån kan jag inte tolerera det. Jag provkörde en annan likadan bil med högre miltal innan jag slog till på den här och där sjöng det precis på samma sätt. Inget köp.

          Jag har jobbat som mek tidigare och tycker inte att det låter som ett hjullager. Slitna hjullager för oftast ett mycket dovare oväsen. Transmissionslagerljud brukar ofta följa belastning på ett eller annat sätt, men detta ljud är orubbligt monotont och följer bilens hastighet slaviskt. Har jag kört en längre stund avtar det och försvinner nästan helt, vilket det förstås hade gjort när jag åkte till Power Car i Årsta för att ta med mig expertis för provlyssning.

          Om det nu är som jag befarar, att lådan behöver bytas ut, står mitt hopp till att jag får det godkänt som maskinskada på försäkringen.

          Hittade en tråd till i ämnet: http://www.alfaromeo.org/Forum/tabid/141/aft/562/Default.aspx

          #29758
          Fredrik Åstrand
          Deltagare

           Sorry, har inte varit här på länge, to much work

           .

           Ett lager i slutväxeln säger expertisen, ljudet har blivit något värre under tiden till nu. Tyvärr vägrar AutoConcept att ta det, de hänvisar till att de inte ersätter ljud, punkt slut, trots att min Alfamek skickade in besiktningsrapporten med varför det ljuder. Köpte bilen av BilBengtsson i Sjöbo och har mailat Chiefen Magnus där som inte ens svarar. Så synd att köpa bil där! OBS REDIGERAR! BILBENGTSSON TAR BÅDE VÄXELLÅDSBYTE OCH KOPPLING; SE NEDAN OCH GLÖM INTE KONSUMENTKÖPLAGEN! Skickade  åter mail igår till försäljningschefen vilken kontaktade sin säljare som ringde mig direkt. Liknar riktigt schysst service..

           Alltså får man ingen garanti förrän lådan rasar.. KOM PÅ NU att jag kanske skulle höra med mitt försäkringsbolag Länsförsäkringar om det kan gå på maskinskadan hos dom..ibland tar det tid för vissa synapser att Koppla, de liksom slirar på kopplingen..se nedan..

           Har definierat ytterligare, kör iväg på ettan, tryck ner kopplingen, då hörs ljudet som mest, tänker att det snurrar med högst hastighet då?

           En annan grej: (tänker lägga en ny tråd på detta också Slir på kopplingen och bilen har rullat under 10.000mil…, Under tiden sen jag köpte den för 4 månader sedan har jag märkt vid fem tillfällen följande: kommer ifatt för omkörning, kopplar och lägger i 4 eller 3:an, släpper kopplingen och gasar, varvet sticker och bilen drar inte, släpper lite och den drar efter en stund. Nu på sistone; ligger på sexan och kommer ifatt för omkörning, med foten lååångt till vänster om kopplingen, gasar, varvet sticker men den drar inte. ikväll hände detta, lyfte på motorhuven när jag kom hem och där luktade det “slirapåkopplingenlukt”. Ska det verkligen vara dags under 10.000 mil?……Kan väl för 17 inte ha med växellådan att göra på något vis? Vad säger ni, finns det garanti för detta måntro med de låga milen relativt till felet?

           159TBI GTV3.0-86&2.0TS förr Gulietta83Spiders70veloce71inizione &-93:a 75 2.0 TSGTV V6 25-86

           #29759

           Slutväxeln roterar långsamt vid låg fart så den bör låta mera vid höga farter. Alltså ljudet bör följa hastigheten.
           Blir det någon skillnad om du gör samma manöver och lägger ur växeln? Då sitter nog problemet i lagringen på “ingående axeln”.
           Är ljudet kvar bör det vara nåt i “utgående axeln.”
           Eller kan det ha något med ditt kopplingsproblem att göra. Att du får nåt missljud därifrån? Urtrampningslagret bör låta, om det är kasst, om du står stilla och trycker in kopplingen.

           Alfa Giulia Super 2.0 Q2 -17 Fiat Punto Easy -13

           #29760
           Fredrik Åstrand
           Deltagare

            Eftersom det går hand i hand med en annan tråd…

            Hallå glada kamrater och ickeslirande gubbar Om det är en slirgubbe eller inte är frågan men förmodligen. Dock vilket följande är min tes: pga av den sexväxlade lådan och om man inte vänjer sig vid utväxlingen så får kopplingen stryk och förmodlig slirning som ett brev på posten!Och med tanke på vridet som härskar i källaren på 1750 tbi´n så kan det gå oätt fort(“rätt” som vi säger i Östergötland) för lamell och urtrampningslager att försämras fort.Min bil har gått under 11.000 mil.OCH GLAD som en spelande lärka är jag just nu då Bilbengtsson i Sjöbo tagit på sig att byta både låda och koppling  För som det står i konsumentköplagen; Säljaren ansvarar för ursprungliga fel som fanns redan när du köpte bilen eller när den levererades till dig, så kallade ursprungliga fel. Fel som visar sig inom sex månader förutsetts vara ursprungliga fel som säljaren SKA åtgärda utan kostnad för dig..TRALLLALALLALLLALALALAAAAAAAAAAA Som ni vet, om ni följt min växellådatråd, tog alltså inte deras Garantigivare AutoConcept saken då de inte ersätter ljud..fatta det är ju störtlöjligt, vi ersätter inte det onormala ljud som finns i din växellåda och som blir allt värre, hahaha WTF!

            159TBI GTV3.0-86&2.0TS förr Gulietta83Spiders70veloce71inizione &-93:a 75 2.0 TSGTV V6 25-86

            #29761
            Fredrik Åstrand
            Deltagare

             Christer, tack för svar, that makes sense, måste testa, återkommer…

             159TBI GTV3.0-86&2.0TS förr Gulietta83Spiders70veloce71inizione &-93:a 75 2.0 TSGTV V6 25-86

             #29762

             STOORT Grattis…
             Jättebra att det löste sig så snabbt och jag förstår att du gör glädjeskutt.

             Alfa Giulia Super 2.0 Q2 -17 Fiat Punto Easy -13

            Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 25 totalt)
            • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.