Alfa romeo 159

Published by Övergivna Forumposter on

Forum Allmänt Alfa romeo 159

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #13236

  Hej! 

  Jag är en 20 årig kille som sen liten har haft en förälskelse i alfa romeo. Har tänkt att köpa min första bil och har bestämt mig för min drömbil 159! Men jag är inte ett dugg kunnig i bilar så jag tänkte fråga här lite som jag gärna vill veta! Jag vet att alla här älskar alfa romeo men skulle uppskatta så mycket neutral svar på vissa frågor

  först så undrar jag vad som är skillnad från års modell 07-08? Vilken är bäst att köpa om priset varierar på 8-10k? 

  Hur många mil ska en bil ha gått? Är 12-14 tusen mil för mycket?”

   hur pålitliga är dom? Kommer det bli mycket extra kostnader?(här jag vill ha en neutralt svar haha) 

  är det en bra första bil? 

  Skriv gärna lite om din 159 och hur den har klarat sig och vad jag ska tänka på när jag köper min! Mvh Oscar

  #13237
  Gustav Sahlberg
  Deltagare

   Hej Oscar!

   Kul att du spekulerar i att köpa en 159a! Precis som du så är jag en 20 årig kille, skillnaden är att jag har ägt en 159 3.2 Q4 så jag ska försöka svara på dina frågor bäst jag kan. 

   “Först så undrar jag vad som är skillnad från års modell 07-08? Vilken är bäst att köpa om priset varierar på 8-10k? “

   Runt 08a så gjordes vissa revisioner i konstruktionen som lättade bilen några kilon, i runda slängar 45-50kg och slår man ut det på de dryga 1700 kg som en 3.2 Q4 som jag hade väger så tvekar jag till om jag eller du skulle känna någon skillnad. Interiören förbättrades också men exakt vad får någon annan svara på då jag hade en 07a.

   “Hur många mil ska en bil ha gått? Är 12-14 tusen mil för mycket?”

   Nej, titta på skicket och underhållet på bilen och att service är gjort enligt konstens alla regler. Bensinare har kamkedja och diesel har rem.

   “Hur pålitliga är dom? Kommer det bli mycket extra kostnader?(här jag vill ha en neutralt svar haha)”

   Alla bilar har olika punkter som kan fela oavsett märke. 159ans bensinare är baserade på General Motors egna motorer med andra toppar. 2.2 JTS och 3.2 JTS har jag iallfall fått uppfattningen av som driftsäkra motorer utan direkta katastrofala problem. Min motor hade problem med misständning under belastning på låga varv men det var inte alfas fel utan tillverkaren av tändspolarna. Samma spolar sitter i SAABs 2.8 v6 som i grund och botten är samma konstruktion och även där har problem med misständningar uppstått, likaså hos Opel som använder samma spolar dom med. Detta ska ha blivit åtgärdat av tillverkaren till spolarna så sådana problem är lättlösta. Om du tittar på en bil med fyrkrafs (Q4) så är det en rätt så tillförlitligt system med mekanisk differential, läs: den driver på alla fyra hela tiden oavsett grepp. Detta bådar för en dyr sopparäkning om du tittar på V6an men roligare köregenskaper.

   När det gäller kamkedjan så kan den sträcka sig på 2.2 JTS och då beror det lite från fall till fall på vad som måste bytas och då skiftar kostnaderna därefter. På 3.2 V6 har jag bara hört talas om ett fall av totalhaveri. Då gick kedjan av och orsakade ventilsallad, fanns en tråd förut på ett engelskt forum där den engelska ägaren gick ut med sitt problem och hur det slutade vet jag inte. Dock så gick verkstaden ut i forumtråden och kommenterade att 3000mils intervallerna är på tok för högt satta och kan vara en orsak, vilket jag kan hålla med om. Givetvis så hittar jag inte forumtråden när jag söker runt så du får ta mig vid mitt ord för vad det är värt.

   Kollar du på Audi för att försöka få en överblick över hur stora problem det faktiskt är i jämförelse med andra märken så kan du hitta betydligt fler fall med Audis 2.4 v6. Jag oroade mig inte ett dugg för kamkedjan, byt olja vid 1500mil och sov tryggt om natten.

   När det gäller diesel får någon annan dela med sig av sina erfarenheter, jag vet inte mer än att dieslarna kommer från Fiat och tydligen är bra nog för att sitta i GMs egna bilar så det bådar gott

    “Är det en bra första bil?”

   Både ja och nej, det beror lite på vad du är ute efter. Enligt vissa så är det ingen riktig alfa då den där “alfakänslan” som man inte riktigt kan beskriva inte fanns där, men huvudsaken är att du gillar den. Det är trots allt du som ska köpa/köra den. Jag var riktigt nöjd då jag hade min.

   Som du säkert förstår så råder jag dig till att kolla upp försäkringspremier innan du gör ditt köp. För mig blev det 20985kr om året och då står bilen i ett låst varmgarage och jag bor i en bostadsrätt i Uppsala och är 22 år med ett rent olycksregister. Detta var en helförsäkring alltså som var ett måste för min del. Nu kör jag glatt runt i en Fiat 500 TwinAir.

   Om du tar den för vad den är så är det en mycket potent bil, som är bekväm, rolig, säker och för att inte förglömma väldigt vacker!

   Du kan kolla upp en köpguide här:

   http://www.alfaworkshop.co.uk/alfa_159_guide.shtml

   Allt gott!

   Gustav

   #13238

   Tack för ett helt grymt svar!! 

   Men en 07 är det något du rekommenderar? Eller ska man lägga ut lite mer på en nyare års modell tror du?  

   http://www.blocket.se/uppsala/Alfa_Romeo_159_2_4_JTDM_Automat_52438367.htm?ca=11&w=3

   har kollat och hittade denna! Måste kunna pruta rätt mycket då alfa generellt svårsålda? 

   #13239
   Henrik Lindgren
   Deltagare

    Den blir nog dyr att försäkra 😉 Och en skatt på nästan 6000:-/år.

    #13240
    Peter Braun
    Deltagare

     Om du inte kör allt för mycket satsa på en 2,2:a. Om det är en tidig modell kolla om kamkedjan är bytt. Är den det så kika även på om allt är bytt. Det är både, kuggar, spännare, skenor mm som skall vara bytta. Det skall i pris ligga på runt 15000kr. Jag är inne på min fjärde 159:a om jag räknar med en Brera som jag haft. Min uppfattning är att kvalitén är rent allmänt god. Köper man en bil som nu är närmare 7-8 år så är även skötseln av förra ägaren avgörande. Kolla så att serviceboken ser bra ut. Annars kolla på nedre kant av hjulhus. Sitter inga stänkskydd så de blir lätt blästrade så lacken går bort och det börjar rosta. Hjullagren verkar också vara en svagare punkt. Som tur är så är de lätta att byta. Spindelleden är av mycket bättre kvalitet än på 156:an. Men som sagt så börjar även dessa bilar bli till åren. På dieslarna så kan generatorn gå sönder. Har själv varit med om det. Annars en mycket trevlig bil.

     #13241

     Haha smakar det så kostar det! Kollade helförsäkring, riktigt äckligt dyrt men halvförsäkring är inte så farligt eller det är värt det vet bara inte om helförsäkring behövs! 

     #13242
     Timo Hursti
     Deltagare

      Ja, viktigt det där som Peter säger om att kamkedjerenoveringen ska omfatta alla prylarna. Själv åker jag nu på att göra om hela grejen 1.700 mil efter första renoveringen.

      #13243
      Gert Bergh
      Deltagare

       Inlägg av Oscar på 2014-08-19 19:17

       Haha smakar det så kostar det! Kollade helförsäkring, riktigt äckligt dyrt men halvförsäkring är inte så farligt eller det är värt det vet bara inte om helförsäkring behövs! 

       Ja du skrev det själv. Är det värt det? 

       Köper du en bil i den prisklassen som 159an och bara tecknar en halvförsäkring bör du var ganska stadd i plånboken.

       Hur försiktig du än är kan oturen vara framme och du råkar ut för något som ingen annan kan lastas för har du då råd att ta den smällen om bilen blir skrot?

       Kolla då med fler bolag och se om du kan få ett bättre pris.

       // Gert

      Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
      • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.