Alfa Spider – 07, sufletten släpper “i gupp”.

Published by Boel Henriksson on

Forum Teknik Alfa Spider – 07, sufletten släpper “i gupp”.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #32636
  Boel Henriksson
  Deltagare

  Hej Alfa-vänner.

   K. Hustru köpte en Alfa Spider, årsmodell 07 förra våren. En synnerligen trevlig bekantskap som vi trivs gott med. Fordonet hade då gått knappt 3200 mil, i skrivande stund ca 3350 mil – tiden räcker ju aldrig riktigt till !

  Men, nu det lite tråkiga i samvaron med Alfan. Ibland måste man ju tyvärr transportera sig med sufletten uppe och vi märker att om man t.ex. passerar en järnvägsövergång så säger det ibland “poff” i bakre högra hörnet av sufletten och den s.a.s. släpper ngt. från karossen. Stannar vi så och fäller ner – och sedan åter upp sufletten så blir det tätt igen. Tills några gupp senare, men ibland kan vi köra flera mil utan att sufletten släpper.
  Intressant i sammanhanget är att när fordonet har parkerats i garaget under ngn. dag/natt med sufletten uppe – och vi sedan kör iväg med sufletten uppe, så släpper den i högra hörnet relativt lätt. Det krävs alltså inte några större gupp för att vi skall bli lite sura. Stannar då, fäller ner/upp sufletten så håller det längre.

  I ärlighet måste tillstås att jag minsann inte är tekniskt kunnig men anar att sufletten hålls i sitt läge genom (olje)tryck? Är det en backventil som spökar?
  Är det månne för lite olja i systemet? Var får systemet sin olja ifrån?  Eller, är det en givare som felindikerar? Jag tror mig ha noterat att öppningen av bagageluckan ingår i samma system som sufletten och har justerat de två “distansbenen” i bakluckan så att de har samma höjd. Dock ingen förbättring av suflettproblemet.
  Har även gått igenom servicerapporter samlade av föregående ägare – och där finns en notering om att sufletten släpper “i gupp” men inte om/hur man kom tillrätta med problemet. (Vilket man i och för sig inte tycks ha gjort. Kunde heller inte finna att servicefirman var en ackrediterad Alfa Romeo firma).

  Efter att ha följt forum’et en tid så förstår vi att det finns många
  erfarna Alfistis bland medlemmarna och vi ser med intresse och
  tacksamhet fram emot kunniga kommentarer och goda råd och tips från er.
  Vi bor i sydöstra Skåne, om ngn. kan rekommendera en bra Alfa Romeo servicefirma.

  Bästa hälsningar
  Claes

   

   

   

   

  #32637
  Glenn Andersson
  Deltagare

  hej.

  Jag känner igen problemet. Själv har jag en -06:a och under det senaste året har problemet blivit mer frekvent.

  Det tycks vara ett vanligt förekommande problem om man läser på internationella forum. Det skrivs en hel del om det på bl.a

  http://www.alfaowner.com

  Jag har inte engagerat mig i någon felsökning men det finns en del tips där.

  //Glenn

  #32638
  Rickard Bergh
  Deltagare

  förmodar det är en brera spider ni pratat om. elsufflett . händer det inte att den släpper precis innan den drar ner sista i låsningen vid högra skruven. 
  vi hade en sådan på min förra arbetsplats. den hade varit på bilpartner. dom hade bytat massa grejor men fortfarande samma fel. tog dit forna teknikern Peter från Fca som hjälpte mig att klura ut felet. efter mkt om o men o körande upp o ner så kom vi fram till att det var den där gummistoppen typ sådan som sitter i huvarna och justerar nivån i framkanten. den var för hög. testade oss fram och skar av ca 0.5mm åt gången tills det slutade släppa. den sitter på undersidan av lederna vid gångjärnen om jag inte minns fel.  
  så kontrollera era sådana. ta ett riktigt bra rakblad. skär av mkt lite om den inte går att justera ner mera och se om felet kvarstår.  det var sådan spänning på låsningen så den orkade inte hålla kvar låstappen i rätt läge. efter den justeringen så fungerade detta . tror vi tog av en 3mm på gummistoppen tillslut.. kunden blev mega nöjd..

  ni får gärna komma med bilen till Hedinbil i Lund där jag jobbar. alternativet så har ni Thor Nilsson i sjöbo som är en gammal räv på märket. tror dom har auktorisationen kvar för verkstads biten. 

   

   

  Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

  #32639
  Glenn Andersson
  Deltagare

  Hej Rickard,

  Jag är lite osäker på var du menar att gummistoppen sitter. Du har ingen bild eller att du möjligtvis kan beskriva lite mer var jag ska leta efter dem. Hur ser de ut, runda eller?

  Mvh

  Glenn

   

   

   

  #32640
  Rickard Bergh
  Deltagare

  jag kan se om jag hittar nått.

  skicka ditt regnr till mig på
  rickard.bergh@hedinbil.se

  så kollar jag eper och ser om det finns en sprängskiss ..

  Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

  #32641
  Glenn Andersson
  Deltagare

  Hej igen,

  Toppen, stort tack.

  Reg nr är BWZ909

  //Glenn

   

   

  #32642
  Bengt Jinfäldt
  Deltagare

   Hej, har också en Spider 07 där sufletten inte släppte vi gupp, men att  meddelandet ” Hood not locked” dök upp i displayen. Då fick man stanna och trycka på stängningsknappen och köra vidare. Klimatautomatiken påverkas också, då bilen tror att sufletten är nedfälld. Detta blev irriterande ,så efter lite koll med olika

  verkstäder ,åtog sig Landvetter Bil problemet. Lösningen var att justera alla ” tusen” givare i suflettfällningssystemet inkl luckan framför bakluckan. Detta gjordes förra sommaren , och 800 mil senare har problemet inte återkommit… ännu är väl bäst att tillägga..

  Bästa Hälsningar Bengt Ji 

   

   

  #32643
  Boel Henriksson
  Deltagare

  Hej Alfavänner.

  Beklagar att jag varit sen med att svara på era inlägg, jag jobbar till sjöss så ibland blir kommunikationstrådarna lite för långa.

  Jag ser att det inte bara är vi som känns vid problemet med att suffletten släpper, och jag noterar att vi sannolikt har en intressant vår framför oss när vi skall försöka fixa det här. Rickard, kan jag kontakta dig när jag kommit hem? Jag är åter i mitten av januari.

  Vänliga hälsningar till er alla som deltagit i dialogen.
  ClaesMOB5

   

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.