Alfasud Sprint, fastställa lagerstorlek.

Published by Övergivna Forumposter on

Forum Teknik Alfasud Sprint, fastställa lagerstorlek.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #30239

  Hej!

  Ny på forumet. Fördelen med att stöta på patrull är att man hittar sådana här ställen! Mitt bryderi gäller en Sud Sprint 1978 med 1286cc, vars motor nu gås igenom. Men hur skall man veta vilken storlek på ram-och vevlager som erfordras? Jag trodde i min enfald att märkningen på dem var lite mer informativ. Ibland är de märkta med lite färg i änden, men någon sådan står inte att finna. Vevaxeln är garanterat aldrig nersvarvad, bilen har bara rullat 7000 mil. Då tänker jag att alla lager borde vara storlek STD, men vevlagren är märkta “Fm -20”. Betyder det att de faktiskt är 020 undersize? Är isåfall undersize standard på dessa motorer? Däremot är inte ramlagren märkta så. Den fullständiga märkningen på lagren är följande:

  Vevlager: “107103” (tillverknings/komponentnr)? “10-77” (tillverkningsdatum)? och “Fm -20” 

  Ramlager: “101037”, “G” (inom en fyrkant) “JB” och “D” (inom en fyrkant)

  Jag antar att man kan gå den långa vägen och handla hem alla storlekar som finns, prova sig fram och mäta spelet.Men det blir onödigt dyrt och om vevaxeln nu är standard och inga tappar är slitna så skall det väl inte kunna bli fel om man får hem rätt lager direkt, d v s exakt likadana som sitter där nu.?

  Mvh Charles

   

   

  #30240
  Robert Hultman
  Deltagare

  Välkommen till forumet, Charles!

   Jag kan tyvärr inget om Alfasud men jag är övertygad om att våra SudSprint-entusiaster snart kommer att skingra dimmorna. 

  Jag blev lite nyfiken och gjorde ett lamt försök att googla fram svaret men utan framgång. (Du har säkert försökt mycket mer strukturerat än jag gjorde). Den här sidan verkade ändå intressant i sammanhanget. Kanske är det bara senare årgångar som avhandlas.

  http://alfasprint.extra.hu/

  Stockholm

  #30241
  Robert Hultman
  Deltagare

  Det här verkar ju vara en källa till kunskap. Här finns en service och reparationshandbok att ladda ned som pdf. Jag har inte gjort det men enligt sajten är det gratis.

  https://www.guidendo.net/entry/f4f-…html 

  Stockholm

  #30242
  Sune Svensson
  Deltagare

  hej har du fm lager i din maskin så måste du mäta vevaxel med micrometer samt mäta hålet i vevstake i storände  sen om ja får måtten så kan ja säga dej vad du har dimension   när det sitter fm i så brukar det vara en  ovanlig dimension tror att ja har e hel del nytt får kolla om du vill  Med vänlig hälsning sune

  SudSune

  #30243
  Rickard Bergh
  Deltagare

  jag har en massa nya lager liggande både till vevstakar och ramlager. får kolla o se om nått är sudda lager. 

   

  Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.