Bakljus GTV6 116

Published by Jesper Rosenlind on

Forum Teknik Bakljus GTV6 116

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #34710
    Jesper Rosenlind
    Deltagare

    Hej

    Var och besiktigade GTV6:an för någon vecka sedan, UA så när som på att blinkersen höger bak inte vill fungera.
    Har bytt lampa men det hjälper inte, även positionsljuset på samma kluster kommer och går som det vill. Det som funkar utan problem är bromsljuset och backljuset.
    Till det positiva är att innerbelysningen börjat fungera

    Någon som vet vart jag bör börja felsöka? Säkringsdosa, kabelstam, byta kluster?

    Mvh Jesper

    #34711
    Thomas Sjölin
    Deltagare

    Ta loss lamphållaren och kolla så det inte oxiderat så du tappat kontakten. Efter 30 år av fukt skulle jag bli förvånad om det inte blivit så. Jordfel låter inte otroligt, särskilt om det kommer och går. Att helt sonika ta loss och göra rent kan göra underverk.

    Är det bara en lampa som inte fungerar är det med största sannolikhet inte en säkring. Kabelbrott är väl en möjlighet, antingen om den legat och skavt tills den gått av eller något sådant.

    Men börja med att ta loss och gör rent. Hjälper inte det så är det dags söka vidare.

    #34712

    Jordfel är ganska enkelt att kolla i detta fall. 

    Ta en lös kabel och håll mellan lampsockel och jord ( bagageluckans “krok”? ) och se om det blir bättre…  om ja rengör och testa. Går ju ringa in felet genom att flytta kabeländen du hö?l mot lampsockeln ” i kretsen” mot närmsta kabelanslutning.

    Alfa Giulia Super 2.0 Q2 -17 Fiat Punto Easy -13

    #34713
    Jesper Rosenlind
    Deltagare

    Har testat med ett fint papper (250) på kontakterna samt även tagit oxid cleaner och kontakt spray.
    Ska ta och kolla ifall det är jordfel också.
    Har haft bilen undanställd ett tag och det är ett fel som kommit och gått, hart också noterat att i fuktigt väder så funkar låghastigheten på kupefläkten.

    #34714
    Rickard Bergh
    Deltagare

    kolla säkringarna i säkringshållaren inne i bilen. inget ovanligt att det glappar i dom säkringarnas ändar , blecken som dom sitter i blir utmattade och klämmer inte tillräkligt så det blir kontakt. så hade jag det på min gtv6 men på bromsljusen. 

     

    Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

    #34715

    Kolla också om det finns ett skatbo av skarvade sladdar innanför täckplasten i bagaget. Där hade jag en myriad av sladdar som inte gick någonstans längre och orsakade glapp. 

    '06 GT 3.2L '00 Zender 166 3.0 GTAmodifierad ’70 Berlina räser

    #34716
    Jesper Rosenlind
    Deltagare

    Tack för tipsen!
    Jag får kolla både säkringsboxen och bakom täckplasten i bagaget, tyckte att säkringshållarna såg lite oxiderade ut när jag kikade där senast. Vill inte pilla för mycket heller så det uppstår nya problem… 

    #34717
    Mats Widman
    Deltagare

    Jag har samma problem på min GTV6-83. Bakljusen och blinkers är körda. Jag börjar undra om inte felet ligger i ljusspaken på något sätt. Är det någon som har en kopplingsschema från inkopplingen av spaken i elcentralen och bakåt?

    #34718
    Jesper Rosenlind
    Deltagare

    Utan att göra ett smack så funkar nu bakljuset igen… och även båda hastigheterna på kupéfläkten samt innerbelysningen. Eftersom summan av fel alltid brukar vara konstant så undrar jag vad som kommer bli nästa grej.

    #34719
    Thomas Sjölin
    Deltagare

    Inlägg av Jesper Rosenlind på 2017-11-18 12:15

    Utan att göra ett smack så funkar nu bakljuset igen… och även båda hastigheterna på kupéfläkten samt innerbelysningen. Eftersom summan av fel alltid brukar vara konstant så undrar jag vad som kommer bli nästa grej.

    Om saker plötsligt börjar fungera igen är det ett tydligt symtom på att det är rejält glappt eller jordfel någonstans. Har du kollat så att kabelskor och polerna på batteriet är rena och fria från oxid samt att kabelskorna sitter fast ordentligt? Bara där kan många problem skapas. Jordfläta mellan kaross och motor är en god idé att kontrollera, fick en massa skumma fel på min gamla 75:a när jordflätan börjat lossna, till slut gick inte bilen starta och det var då jag upptäckte felet. När den var på plats ordentligt var alla andra fel också borta.

    #34720

    Kollat säkringarna ordentligt? (Byt alla… )

    De brukar som sagt kunna oxidera  i ändarna, snurrar man på dem kan det börja fungera, men… Glappkontakten kan också göra att metallen på säkringen i änden smälter bort. Då ser säkringen hel ut, men leder ingen ström. Det hände på en av mina 116-bilar. Då bytte jag ut alla säkringar.

    Alfa Giulia Super 2.0 Q2 -17 Fiat Punto Easy -13

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.