Bromsljus fungerar ej

Published by Christian Gundersen on

Forum Allmänt Bromsljus fungerar ej

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #23268

  Jag har fått lite problem med mina bromsljus på min 147 – 2001. För en tid sedan fick jag ibland upp “BREAK LIGHT FAILURE” på instrumentbrädan. Sedan försvann felmeddelandet, men nu märker jag att ingen bromsljuslampa lyser när jag bromsar. Jag har inte hunnit
  kolla säkringen för bromsljus, men jag tänkte höra om någon AR-ägare har liknande erfarenheter och om det är krångligt att byta lamporna för en vanlig lekman, inkl det extra bromsljuset som sitter i bakrutan? Kan det kanske vara att det har kommit “ärg” på polerna för själva säkringen som kan putsas bort med en smrägelduk?

  #23269
  Rickard Bergh
  Deltagare

   funkar ingen alls så kan det var bromspedal kontakten för detta.
   du får inte ärg på säkrings kontakterna då det sitter inne i bilen och i bcm, det är små säkringar och sitter under instrumentbrädan, du tänker nog på den gamla spolsäkrings sorten som det kunde bli sådant på.
   kolla säkringen först. sen bromsljuskontakten om alla lamporna ej fungerar.

   Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

   #23270

   Hej Richard! OK, tack för info, jag tänker på säkringsdosan under motorhuven. Var sitter bromsljuskontakten? Jag kom att tänka på att jag fick hjälp med att byta bakre bromsskivor och belägg för några veckor sedan, kan det ha någon koppling att det har missats att sätta i ev kontakt, eller sitter kontakten någon annanstans i bilen?

   #23271
   Rickard Bergh
   Deltagare

    bromsljus kontakten sitter inne vid brompedalen .
    byte skivor o klossar påverkar inte det.
    säkringarna i motorrummet har inte nån anknytning till detta, dom sitter under ratten bakom
    kåpan med skruven i.

    Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

    #23272

    OK, som jag tolkar dig sitter alltså kontakten INTE vid bromspedalen, utan vid/på bakluckan där bromsljusen sitter, är jag rätt ute?

    #23273
    Rickard Bergh
    Deltagare

     skrivfels nisse hade varit ifarten.
     korrigerat i inlägget..
     den sitter vid pedalen. ej vid ljuset

     Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

     #23274

     Jag tog mig en närmare titt igår. Säkringen under instrumentbrädan var hel, check på den.
     Försökte sedan hitta kablage för bromsljuset bakom/ovanför bromspedal, men hittade den aldrig.
     Har iofs svårt att göra mig till en mask och krypa långt in i utrymmet vid pedalerna…

     Skruvade sedan isär höger baklykta och tog ut/bytte lampan som satt i, där en tråd faktiskt var trasig, skruvade tillbaka hållaren och bromsljuset fungerade, check!

     Gav mig sedan på vänster ljus, men där var det marigare att få loss själva huset/kåpan efter att jag lossat skruven. Men där var det stopp, lamphuset/kåpan satt helt enkelt fast. Jag försökte försiktigt bända loss kåpan och det gick till viss del, men det gick inte att lirka loss den. Till sist sprack ovansidan som syns utåt och lossnade i två delar, varpå jag kom åt lampan framifrån och det var också trasig på samma sätt, där en tråd satt löst. Dock hade jag ett helvete att få dit den nya, tills jag upptäckte att de två piggarna som sitter i sockeln satt i olika höjd och omöjliggjorde att få dit lampuslingen. Det blir en ny färd till Mekonomen och byta lampan mot en som är rätt tillverkad. Får
     köpa en reparationstejp och lite lim att låga kåpan med, åtminstone för tillsvidare bruk.

     Återstår då det extra bromsljuset som sitter i bakrutan. Jag trodde att det gick att byta lamporna som sitter inne i själva insatsen, men har fått intrycket att man byter hela insatsen. Skroten verkar ta c:a 200-300 för en begagnad som passar min bil. Som jag tolkar instruktionsboken ser det inte allt för avancerat ut att byta ut den trasiga mot en ny.

    Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
    • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.