Byta bromsljus Alfa 159 SW

Published by Övergivna Forumposter on

Forum Teknik Byta bromsljus Alfa 159 SW

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #32881

  Hej,

   På senaste besiktningen fick jag nedslag på att det övre bromsljuset inte fungerade. Lite surt, men jag tänkte att det kan man väl fixa. Läste i manualen och där står det att man ska kontakta närmaste Alfa-verkstad. Låter skumt tänkte jag. Hur svårt kan det vara egentligen? Visade sig vara riktigt bökigt…

  Hur som helst, skriver detta så att man inte gör om samma misstag som jag gjorde ifall man får för sig att byta själv:

  1. Öppna bakluckan, demontera övre och undre beklädnad på bakluckan. Görs genom att pilla bort alla lock och sedan skruva loss alla torx-skruvar. OBS! Sitter ett antal skruvar intill baklamporna och luckans bagagelampa också.

  2. Nu kommer det svåra. Förutom alla skruvar så sitter grejorna fast med ett antal plastkilar. Jag lyckades efter många svordomar få loss allihop, men tyvärr fick jag en spricka i plasten på övre delen. Det ska finnas ett specialverktyg för att lossa dessa. Förmodligen en bra idé att ha ett sånt.

  3. När du äntligen fått loss inredningen så sitter det 5 st insexskruvar med stort platt huvud fäst underifrån upp mot spoilern på bakluckan. Skruva bort dessa.

  4. Nu är spoilern med bromsljuset lossad. Nu ska det bara vara att dra spoilern rakt bakåt så lossnar den ur ett antal snäppfästen. Koppla sedan loss bromsljuskontakten och vattenevakueringsslangen.

  5. Skruva loss själva bromsljuset. Sitter med två skruvar.

  6. Nu kommer nästa knepighet. Bromsljuset går nämligen inte att öppna och byta. Inuti sitter ett kretskort med ett antal dioder. Oftast har den slutat att funka för att det kommit in fukt så att det börjat att rosta.

  7. Jag tog fram min Dremel och skar helt enkelt upp plasten, tog loss kretskortet och försökte hitta var nånstans det var trasigt. Men till slut gav jag upp, åkte till Biltema och köpte en LED–ljusslinga (art nr 25837) för 79,90. Den är självhäftande och går att kapa till olika längder. Jag monterade den, anslöt kablaget på det gamla kretskortet och Voila! Varde ljus!

  8. Nu är det bara att sätta tillbaka kretskortet igen, limma ihop så att det blir vattentätt och montera tillbaka allting igen så har man ett fungerande bromsljus.

   Att göra detta på verkstad hade kostat minst 3000 kr. Mig kostade det 79,90 plus kanske 4 timmars arbete. Förmodligen hade det varit smart att fixa ett specialverktyg också. Men ändå, helt okej tycker jag.

  #32882
  Mats Forssén
  Moderator

  Samma dag som Leif la upp denna info här så dök samma fråga upp på vår norska systerklubbs sida.
  Jag länkade därför till denna tråd eftersom det verkade vara en bra beskrivning steg för steg hur man går tillväga.
  Den norske trådskaparen följde Leifs beskrivning och lade sedan ut bilder på varje steg så jag tyckte det var läge att länka till den tråden här också för att underlätta för andra att följa beskrivningen  
  Bremselys i bakluke fungerer ikke 159 SW (løst med bilder)

  Nuvarande italienska fordon: Mondial T -92, Abarth 695 Assetto Corse Evo -13
  Tidigare Alfor: Stelvio 2.2, Stelvio 2.0, 90 2.5 Super, Berlina 1750, 164 Q4, 2x159 Tbi SW, 159 2,2 JTS, 156 GTA SW, 156 TS SW, 90 2.5 QO
  Tidigare Fiat: 131 Supermirafiori, Croma i.e
  Tidigare racebilar: Abarth 500 Assetto Corse, 75 TS, 156 TS kompressor, GTV6 3.0 24v

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.