Elproblem 164 -97

Published by Christer Edvardsson on

Forum Teknik Elproblem 164 -97

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #35769

  När jag äntligen fått……min airbag-lampa släckt fick bilen ett elektriskt frispel! Eller en tid innan faktiskt så det har inget med airbagen att göra. Yttrar sig i att den tänder lyset själv, oprovocerat börjar blinka och liknande. Sannolikt så talar vi väl om ett jordfel, baksidan av säkringshållaren eller själva blinkersspaken men är det nån som kan rekommendera i vilken ordning man angriper detta?

  #35770
  Björn Selander
  Deltagare

   Hej Christer!

   Just självtändande lampor och diverse annat som går igång har jag varit med om men inte på en Alfa. Jag hade en Opel Kadett där jag fick just dessa problem. Orsak: jordningsproblem. I mitt fall hittades problemet i kopplingsdosan till dragkroken. Med andra ord är du säkert rätt ute med jordningsproblem, men var? Lycka till med letandet. Förhoppningsvis har någon mer i klubben haft liknande problem och kan ge dig tips.

   Mvh Björn Selander

   #35771

   Det gäller att ringa in problemet och tänka logiskt.
   Utifrån det du skiver kan problemet sitta i spaken. Funktionerna kommer väl därifrån?
   Ett jordfel brukar inte göra att lyset slås på, krävs ström. Däremot kan man få skumma fenomen vid jordfel när man slår igång belysning eller annat.

   Alfa Giulia Super 2.0 Q2 -17 Fiat Punto Easy -13

   #35772

   Christer! Ja, när jag i morse – nyladdad å klar – styrde mot AR Bil så var detta också mitt huvudspår. Arne & Co trodde dock på jordfel, tydligen vanligt på face-liften av 164?? Det är ju sjukt svårt att felsöka fel som bara dyker upp då och då men jag har lämnat bilen i deras vård och hoppas på det bästa! Har för mig, utan att veta, att kåporna runt ratten på dom här sista 164 är lite bökiga att ta bort mht till just airbagen? Annars känns ju ett spakbyte överkomligt.

   #35773

   Jo, fel som kommer & går är svåra att felsöka. Ska man mäta sig fram måste ju felet vara aktivt…
   Håller tummarna att de lyckas. Även intressant att veta vad de hittar.

   Alfa Giulia Super 2.0 Q2 -17 Fiat Punto Easy -13

   #35774

   Problemet löst! Det var säkringshållaren och då i synnerhet delen för reläna. Ett tydligen inte helt ovanligt problem på facelift 164:or. Några plastbuntband som håller reläna i lämplig position och allt är återställt. Skulle dock kännas bra att byta hela paketet så om det är nån som har en panel över köper jag gärna 🙂

   #35775

   Ropade hej för tidigt… 🙁 Efter att ha skött sig exemplariskt tre dagar på AR bil hämtade jag den – glad i hågen – i måndags. Parkerade och när jag efter några timmar skulle lasta lite prylar så stod biluslingen och lyste igen…. I helgen dök det upp igen, parkeringsljus fram och vänster bakljus lyser samtidigt som P-knappen på AC-panelen indikerar att det är på? Har för mig att nån sagt att det på vissa bilar lyser så om man sätter på p-ljus med vänsterblinkers påslagen??
   Tänker mig att börja med AC-panelen eftersom den ändå saknar en hel del pixlar men är tacksam för vidare tips!

   #35776

   Följetongen fortsätter! Har konstaterat att när man slår på parkeringsljus, via knappen på panelen, så lyser det fram å vänster bak – gott så. Men det där oönskade blinkandet? Har kommit en bit vidare då bilen är en Tysklandsimport, utan halvljusautomatik, och det visar sig att blinkersen håller sig på mattan om jag inte slår på halvljuset…. Mycket talar således för spakstället. Problemet är ju då att – även om ställ finns i gömmorna – att man måste hitta nån med diagnosutrustning för airbagen för att kunna byta (detta förstås för att ratten måste av). Bilen står i Västergötland så om någon har tips på en mer närbelägen verkstad än AR bil i Stockholm vore jag tacksam!

   #35777
   Lars T Andersson
   Deltagare

    Auto-Alfa i Göteborg (Sisjön) kanske?

    Lars

   Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
   • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.