ev motorbyte 3.0 75a

Published by Övergivna Forumposter on

Forum Teknik ev motorbyte 3.0 75a

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #25451
  • Då min 75a -91 med 3.0 qv spisen 17k mil, gått en sträcka med ytterst lite motorolja, dock inte kollat nivån sen oljebytet så vet ej hur länge den gått med lite olja, trycket har varit lite lägre senaste 25milen. Har fyllt i 4liter och är mitten mellan min och max på stickan. Det började knacka i motorn lätt därav jag kolla oljenivån. Gått 300-400mil sedan oljeservicen. Så vart oljan försvunnit är en gåta då den ej lämnat fläckar. Så nu knackar det rejält i toppen vid 2-3000 rpm och över det. Vad kan ha skurit? Eller ska man leta efter ny motor direkt? Om så är fallet är det någon som har en bra motor eller känner någon som vet var man kan skaffa? Bilen ska in på verkstad nästa vecka för bedömning av det hela

  Mvh Dennis

  #25452
  Björn Hedberg
  Deltagare

   Låter som vevlager .Att hitta en 3,0 från 75a är inte lätt men en 164 3,0 är lättare men då behövs delar från din motor för att konvertera den till din bil.(med paj vevlager kan kolven slå i toppen)

   #25453
   Björn Hedberg
   Deltagare

    Bäst är att hel renovera den du har men det kostar många pengar.

    #25454

    • Tack för svar! Kan tillägga att den rycker kraftigt ur avgasröret, lätt blått sken från olja.
    • Och imorgon ska ventilkåporna lyftas för att se hur det set ut under.

     

    Så vad skulle ni gissa på för summor om man hittar en motor från 164 3.0 24v? 

    Eller vad skulle det kosta att helrenovera motorn?

     

     

    Kan nu tillägga att det är motorbyte som gäller, tog en provkörning, och den ryker rejält med blåton  i avgasen och extrema knackningar och missljud i motorn.

    Så nu skulle jag vilja komma i kontakt med en person som har gjort eller vet vad som krävs för att få in en 3.0 24v från 164 in i 75an.

     

    Mvh Dennis

     

    Mvh Dennis

    #25455
    Oscar Persson
    Deltagare

     Hej,
     Först är det väldigt trist. Jag tycker det är lite konstigt att inte ARC:n varnade för nivå. Väldigt svårt att säga vad som rasat, men det behöver inte spela så stor roll om man ändå ska ha isär motorn. Bara grader i helvetet. 

     QV:n är ju de sista årsmodellerna av 75:an som i sin tur vissa menar är Alfa Romeo:s sista riktiga bil. Hur som så lär väl inte priserna gå ner på dem och en bil i orginalskick brukar vara det som eftersöks. Kan vara värt en funderare innan man gör större ingrepp, och beror ju på bilens skick i övrigt. På min egen 75:a har jag valt att behålla den gamla motorn men det är en del fixat på den. Har plockat delar från nyare 12v maskiner efter eget behag. 

     Det är en massa jobb att renovera en motor. Har haft isär en 3.0:a med ungefär de milen på mätaren och den var faktiskt i utmärkt skick. Men om man säger kolvringar, lager för bottendelen och sotningssatser så är man nästan uppe i 10000:-, kolvar beror på vad som faktiskt sitter i en 75 QV men den dagen den sorgen, nya ihop med foder kostar runt 10k de också – men då kan man ju nästan köpa eftermarknadsprylar. Sedan beror det på om vevaxeln har tagit stryk, då är det mindre roligt. Men allt detta får man reda på när man börjar riva motorn. Så mitt bästa förslag är att plocka ur motorn ur bilen och sätta den i ett motorstativ och inspektera skadorna. Extrem oljeförbrukning brukar betyda kolvringar, kolv eller liknande – men behöver inte vara det som björn är inne på så kan kolven ha sopat till något i toppen istället.Man kan plocka en 164:a motor men det är rätt mycket smått och gott som ska flyttas, och är man petnoga så är svänghjul och remskiva viktbalanserat mot vevaxeln som en enhet. Så gör man det by-the-book så får man ändå plocka ner motorn och då kan man byta det som är trasigt lika gärna. Ska du hitta en QV motor ska du ha tur, men det skiljer inte SÅ mycket mot en vanlig 3.0 75:a om det nu finns. 

     24V, ingen aning vilket jobb det innebär. Nu beror det helt på vad du har för verktygspark att tillgå. Ett problem är ju att få ner motorn i bilen så att motorfästen passar och transaxeln passar. Det ska vad jag förstår vara görbart. Men så är det allt finlir med insugsrör, avgasrör som måste byggas om. Har man TIG svets, kan svetsa och gillar rostfritt är det nog bara att sätta igång. Sedan så har man helt annat motorstyr och sladdar m.m. ska passa. Det kanske slutar med eftermarknadssprut. Vet heller inte riktigt hur bilprovningen ställer sig till att man byter motor. Förmodligen märker de ingen skillnad. De verkar ha noll koll på en Alfa 75, eller så vet de precis för det råkade vara deras drömbil i ungdomens dagar. 
     Du ska ändå inte köra mer med den bilen just nu… plocka ur stiften, kolla. Lyft ventilkåpor och mät ventilspel samt visuell inspektion. Häll ur oljan som är kvar och se vad som sitter på magneten i oljepluggen. 

     #25456
     Björn Hedberg
     Deltagare

      Jag föreslår en 12v maskin från en 164 ,inte en 24v för det kräver omfattande ombyggnationer .

      #25457
      • Tack för bra svar, så beroende på vad som gått sönder i motorn så kommer det ligga på 10-20k bara i material menar du? + arbetskostnad då jag ej kommer göra nånting själv.

      Då kommer ju frågan om det är lönt att lägga ut alla pengar på detta för min del, eller om den ska säljas som rep objekt. För bilen i övrigt är superbra, rostfri, omlackad nyligen dock lite apelsinskal i lacken, svart skinn inredning, sportsystem, dämpare/fjädrar. Om man får någolunda pengar som den står eller lägga ut mer pengar på motorn och gå mer i förlust känns väldigt tråkigt.

      Vad kan man få för en bil i bra skick med rasad motor?

      Vet inte riktigt vad jag ska göra nu. :/

      #25458
      Björn Hedberg
      Deltagare

       Det där med förlust är ju en tolknings fråga , vad kan du köpa för de pengarna du får för den defekta bilen och det faktum att en Alfa 75  v6 är kul och är värd att bevara.Men det är nog nödvändigt att kunna skruva själv om man ska kunna hålla kostnaden nere .

       #25459
       • Ja bilen i sig är den bästa och roligaste  jag kört. Anledning att jag inte skruvar själv är dels saknar en del kunskap om att renovera motor sen att jag skadat min högerhand som ej får användas på 2månader till. Jag får se lite vad mekanikern säger på måndag och vad han hade gjort i min situation. Men min gräns för att den ska rulla igen ligger på max 25k

       // Dennis

       #25460
       Björn Hedberg
       Deltagare

        Det finns 2 styck 164 3,0 motorer på http://www.laga.se en för 4800kr och en för 8000kr .Med 4800kr motor + kamrem, olja, filter, stift + lite packningar och arbete så bör du hamna runt de 25000kr du nämner som gräns (på en verkstad beroende på tim deb.)

        #25461
        • Tack för tipset! Detta ska jag undersöka med motorerna tills imorgon och då ska jag förhoppningsvis ha ett prisförslag från verkstad också vad ungefärlig slutsumma kan ligga på.

         

       Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
       • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.