Handtvätt för Alfan

Published by Alice Havlickova on

Forum Allmänt Handtvätt för Alfan

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #22991
  Alice Havlickova
  Deltagare

  Tacksam för tips var man kan tvätta sin Alfa för hand utan att tvingas använda högtryckstvätt i Göteborg/Mölndal/Kungsbacka området.

  Kontaktade kundservice på OKQ8 igår och fick svaret att alla deras stationer har högtryckstvätt av miljöskäl. Jag är införstådd att högtryckstvätten är effektiv mot smuts men alla fordon kanske inte ska tvättas på det här sättet. Hur gör alla andra med samma problem?
  Sporbilar, mc, vetranbilar etc…..Det är ju inte längre tillåtet att spola av/tvätta bilen med slang/högtryckstvätt på hemmaplan även om många fortfarande gör detta. På landsbygden väcker det kanske inte så mycket uppmärksamhet men det är inte lika lätt att göra detta i en storstad.

  OKQ8 stationen i Kållered tipsade mig om kontakta stationen i Kungsbacka då de har en helt ny tvätthall. Ringde upp dem och fick svaret att man kunde tvätta bilen utan högtryck vilket helt går emot informationen från kundservice. Kungsbacka stationen nämnde att man kunde välja ”sköjning” istället för högtryck.

  Kontrollerade även med MrCap och Ditec och fick svaret att de använder sig av högtryckstvätt om man lämnar in bilen hos dem.

  Hur som helst så är jag i behov av alla tips som jag kan få kring detta. Hjälp!

  Tack på förhand!

  #22992
  Roland Ekström
  Deltagare

  Varför kan man inte använda högtryckstvätt på veteranbilar, i alla fall efter 1930? Har gjort det i alla år utan problem.

  Mvh
  Rolle på Österlen

  I garaget just nu:
  2 st. 159 SW 3,2 Q4 2007, 2008 bägge optimerade
  164 Super -94 V6 Busso
  Chrysler Saratoga 1958 original 7 400 mil sedan ny
  Rambler Ambassador Cross Country 990 1965 California bil
  2 st. Volvo V90 1998
  Jeep Grand Cherokee 1995, vinterbil
  Volvo BM LM 840
  Volvo BM 430

  #22993
  Claes Johnsen
  Deltagare

  hur ”högt” trycket blir beror ju på hur nära man står, så går väl att stå en liten bit längre ifrån för att minska trycket. Och har man en egen högtryck så går ju dem att munstycksjustera trycket(trycket o mängden…) för det mesta.

  #22994
  Alice Havlickova
  Deltagare

  Jag har tvättat mina tidigare Alfor och andra bilar med både högtryckstvätt och med vanlig vattenslang så jag är väl bekant med båda sätten. Finns fördelar och nackdelar med båda alternativen och jag anser att man får väl själv avgöra vad som är bäst för sin egen bil. Min Giulietta tvättar jag med högtryckstvätt och det funkar bra.

  Att hålla avstånd när man kör igång med högtrycken är en självklarhet och jag håller därför med dig Claes. Det är dock inte lika lätt att ändra på trycket ute i hallarna. Äger ingen högtryckstvätt i nuläget, men på min gamla Kärcher kunde man ställa om trycket. Har inga planer att köpa en ny, då det inte funkar att tvätta på sin egen tomt.

  Fick rekommendationen av Alfa Romeo att denna Alfa inte skulle utsättas för högtrycktvätt och då ska man väl ändå följa rekommendationen anser jag.
  Hänvisar även till instruktionsboken att bilen ska tvättas med lågt tryck för vatten.

  #22995
  Alice Havlickova
  Deltagare

  Det verkar som det löser sig till slut:-)
  Kundservice( OKQ8) hörde av sig idag och beklagade den missvisande informationen. Det går att välja ”sköljning” som alternativ till högtryckstvätt i den nya tvätthallen i Kungsbacka.
  Tack till er som engagerade sig i ämnet.

  #22996
  Lars Narvselius
  Deltagare

  Bra att det löste sig, Alice!

  Det här med biltvätt på tomten har blivit lite omdiskuterat på sistone, men det finns inget allmänt förbud (ännu). Så här skriver exempelvis min kommun (Vellinge) om att tvätta hemma på tomten:

  Var ska man tvätta sin bil?

  Istället för tvätt på gatan är det bättre att tvätta bilen i en automatisk biltvätt eller ”gör-det-själv-hall”. I dessa anläggningar renas tvättvattnet och avloppen är kopplade till oljeavskiljare.

  Om man tvättar bilen hemma någon enstaka gång bör det göras på en gräsmatta, grusplan eller liknande där vattnet infiltreras och föroreningarna kan fångas upp istället för att rinna rakt ut till dagvattnet. Avfettningsmedel ska inte användas och helst inte bilschampo heller.

  GTV6 GP - 87 / Giulietta Veloce - 16

  #22997
  Roland Ekström
  Deltagare

  Helt på det klara med att inte ha högtryck på motortvätt, men jag är nyfiken på varför och var det står dessa rekommendationer att inte använda högtryck när man tvättar bilen. Om det verkligen är så så vill jag veta. Tills dess använder jag högtryck öven på mina veteranfordon?

  I garaget just nu:
  2 st. 159 SW 3,2 Q4 2007, 2008 bägge optimerade
  164 Super -94 V6 Busso
  Chrysler Saratoga 1958 original 7 400 mil sedan ny
  Rambler Ambassador Cross Country 990 1965 California bil
  2 st. Volvo V90 1998
  Jeep Grand Cherokee 1995, vinterbil
  Volvo BM LM 840
  Volvo BM 430

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.