Immobilzer Failure

Published by Christian Gundersen on

Forum Teknik Immobilzer Failure

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 31 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #35780

  Som av en händelse kunde jag inte start min bil idag (Alfa Romeo 147 – 01) Medelandet som dök upp på display var “Immobilzer Failure”. Eftersom att platsen där felet i bilen uppstod var illa vald, tvingades jag att kalla på bärgare, som tog mig till närmaste verkstad, i Segeltorp (södra Stockholm). Verkstan skulle titta på bilen inom en månad, då de verkade ha mycket att göra och felsökning kunde ev uppgå till 2 500 :-.

  Efter hemkomsten har jag googlat lite på fenomenet och hittade bl a bifogad länk till en film på You Tube och då börjar man fundera om det kunde vara så enkelt ändå, trots allt….? Jag har provade att starta och veva runt innan bärgaren anlände, MEN inte med samma täta mellanrum, som på filmen. Fast om det ändå är så enkelt med lösning på problemet, någon som har samma erfarenheter?

  Tilläggas ska att luckan till litiumbatteriet i nyckeln sitter lite löst har jag upptäckt och om det ev kan vara någon orsak? Och en annan detalj som bärgaren upptäckte, var att ena batterikabeln (+) satt en aning löst, då den varit av (efter ett arbete med en krånglande airbaglampa, tidigare i sommar)?

  Jag är tacksam för alla tips och spekulationer och vart vänder jag mig för att programera om en nyckel, utan att bli skinnad på alla besparingar, för det antar jag blir en av åtgärderna.

  https://www.youtube.com/watch?v=rXrkk9UYhAc

  #35781
  Rickard Bergh
  Deltagare

   har du haft taskig kontakt på batteriet så kan det orsaka detta. man får koppla upp en diagnos dator och så släcka felkoderna som blir.
   batteriluckan i nycklen är inget som orsakar detta då det är micro chippet i nycklen som läses av. ta bilen från verkstaden till någon annan. att säga 2500 för felsökning direkt är bara en möjlighet för dom att suga dig på pengar.
   det finns andra än hedin verkstäder som hjälper. du har ar bil, power car osv. jag hade satsat på någon av dom istället

   Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

   #35782

   Hej Rickard! Tack för tipsen. Nu var jag i Fruängen och närmast det var just Hedin i Segeltorp som det blev. Bilen står där inhängnad i nuläget. Men då vet jag iaf att det inte är själva nyckeln. Jag har haft bilen hos Power Car i ett annat ärende och hade gärna låtit få bilen dit. Men det kanske var lite för långt för bärgaren.

   Faktiskt satt ju just ena batterikabeln inte riktigt fast och det låter ju som att det kan vara orsaken. Men du menar alltså att kan räcka med att dra till batterikabeln och sedan prova att starta bilen och sedan åka iväg och släcka felkoderna som har uppståt…? Eller kommer felet med ”immobilizer Failure” att kvarstå?

   #35783

   Immofelkoder försvinner generellt sett av sig själva om felet har åtgärdats (men finns synliga i felkodslistan).

   Vanligtvis är felet på 147/156/GT att immobixen fått fålig kontakt i sladdarnas kontaktstycke. För mig var det där det strulade.

   Prova först med en annan nyckel och skruva för guds skull dit kontakten på batteripolen ordentligt. Kolla säkringarna också!

   Funkar inte det så sitter immoboxen något åtkomligt ovanför säkringdosan och en bit in mot torpedväggen.
   Man kan skruva loss säkringadosan och sedan jobba sig in mot immoboxen men ett enklare sätt om man förstått vilken dosa det är blir att bara skruva bort panelen ovanför pedalerna, lägga sig på rygg i en högst obekväm ställning vid pedalerna och sträcka upp högerhanden upp till dosan.

   Den har två vita kontaktstycken, ett mindre på ca 2-3cm och ett större på ca 4cm. Dra ur dom och plugga in igen så brukar glappet försvinna.

   För mig löste det problemen i 3år innan bilen såldes vidare.

   Sök på immobilizer box alfa 156 på alfaowner så hittar du säkert bild på var den sitter

   Genmodifierad ’70 Berlina GTAm räser

   #35784

   http://www.forum.alfaholicy.org/147/121296-czyszczenie_antenki_immobilaizera_immo_code.html?language=en

   Längst ner i hans guide finns en bild på att han sträcker in handne bakom säkringsdosan vilket intw säger det jättemycket men även en bild på immoboxen som du ska kika efter. Ser ut som att den är lite annorlunda mot 156 vilket inte förvånar med tanke på att 147/GT har canbussystem men den sitter på samma plats och kontakterna ska fortfarande lossas och pluggas in igen.

   Annars är det till att skruva blrt säkringsdosan och lirka fram immoboxen som här:
   http://forum.alfa156.net/forum/forum_posts.asp?TID=58895

   Genmodifierad ’70 Berlina GTAm räser

   #35785

   Hej Fredrik! Tack för tipset och den detaljerade bskrivningen. Jag ska se vad jag mäktar att klara på egen hand. Brukar inte ge mig in i projekt, där jag inte känner mig bekväm med vad jag gör. Förhoppningen är att till en början få igång bilen och ta den ifrån verkstand. Ev felkoder som kommer efteråt får jag ta sedan. Jag borde givetvis ha låtit få bilen hembogserad av bärgaren, då jag inte bor jätte långt ifrån platsen där jag fick problem.

   #35786

   Jag fick aldrig iväg bilen från verkstan, utan fick diagnosen för en stund sedan. Felet siter i BCM-boxen, som sitter i motorn och som måste bytas till en kostnad på drygt 14,000 SEK. Inte riktigt vad jag hade hoppats på. Som jag uppfattade verkstan är BCM-boxen unik för varje bil och ingenting som man hämtar från skroten. Kommentarer snälla någon…

   #35787

   Bcm?! Menar de själva ECUn? Alltså bilens dator?

   Då är det ofta en liten lödning som har släppt – gör en sökning på repair ECU alfa så ska du se att många har lagat sina för spottstyvrar. Lödningarna är kanonsmå så det är inget man lagar busenkelt men en datorkunnig person ska allt kunna lösa det.

   Det finns företag som specialiserar sig på sådant. Kolla upp att laga din ECU innan du betalar för en ny!

   Genmodifierad ’70 Berlina GTAm räser

   #35788

   Stort tack för tipset Fredrik! Det kanske finns hopp trots allt. Jag får ägna helgen till att googla och förkovra mig i ämnet. Det kändes trots allt orimligt att helt plötsligt, som en blixt från klar himmel, med den konsekvens som hittills utspelat sig, att detta fel skulle uppstå. Jag får ringa verkstan på måndag och höra om man kan få ut en journal från själva felsökningen och sedan bärga bilen därifrån. Vad det gäller nästa steg att åtgärda felet, vet du om Power Car i Huddinge ägnar sig åt lödjobb som detta kräver?

   #35789
   Rickard Bergh
   Deltagare

    bcm är bilens data för alla konfigurerade styrdon och system.
    det sitter tillsammans med säkringshållaren inne i bilen. då är får man byta den då det är där imobilisersystmet är inbyggt på147 om jag inte har fel för mig.
    visst kan man ta en från skroten . men då måste det vara en från en bil med exakt samma utrustning som din. samma sorts motor för du får ha motorstyrdonet. alla nycklarna osv annars går det inte.
    några lossade lödningar i motorstyrdonet har jag aldrig hört talas om på 147.
    jag hade tagit bilen till någon annan . har du fått en utskrift på alla felkoder i bilen ? är alla säkringar hela. även dom i motorrummets säkringsbox.
    många frågor innan man ska byta massa prylar.

    Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

    #35790

    Hej Rickard! Tack för ditt inlägg och dina synpunkter. Jag ska be om journalen från felsökningen. Just nu svävar jag i ovisshet om vad som händer här näst. Första steget blir trots allt att forsla bilen ifrån Verkstan, där den står just nu. Återstår att se vad nästa steg blir, det beror väl antagligen på vad som står felsökningen.

    #35791

    Tyvärr kunde inte Power Car ta emot min bil, då de inte åtar sig jobb med finmekanik av den karaktär som detta ärende. Men jag fick ett tips om att det på forumet finns en person som heter Lasse Söderman och som är insatt i ämnet. Någon som känner Lasse och kan “conecta” mig med honom? Eller finns det någon annan verkstad i Stockholmsregionen som någon kan rekommendera för ett ärende och jobb som detta? Jag bor i Södra Stockholm

    #35792
    Rickard Bergh
    Deltagare

     fin mekanik. ja vill man inte ha jobb så . kolla med ar bil. dom borde kunna göra jobbet åt dig. frågan är om lasse ha koll på det med den inbyggda imobilisern i bodycomputern som detta är.

     Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

     #35793

     Menar du AR-Bil vid Studentbacken 15-17?

     #35794
     Rickard Bergh
     Deltagare

      Japp
      gamla rävar som varit med länge.
      http://www.ar-bil.se/

      Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

     Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 31 totalt)
     • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.