Krånglande Hillholder/Parkeringshjälp 159:a

Published by Claes Anstérus on

Forum Teknik Krånglande Hillholder/Parkeringshjälp 159:a

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #36601
    Claes Anstérus
    Deltagare

    Hej Alfa nördar!
    Jag har tidigare skrivit om mina problem med oljud från växellådan på min 159,
    det har blivit en av de mest lästa trådarna på hela Teknik forumet.
    Nu till ett nytt problem, bilen varnar vid varje start att Hillholder inte är tillgänglig.
    Inget som jag absolut behöver, jag har efter 45 år med körkort lärt mig starta i backe.
    Samtidigt aktiveras parkeringshjälp systemet oavsett vilken växel jag har i vid start,
    ska normalt bara aktiveras då backen läggs i. Parkeringshjälpen stängs heller inte av automatiskt vilket det ska göra när man kör framåt igen, (vet inte om det är hastighet eller när man lägger i 2:an som det stängs av). Nu måste jag manuellt stänga av parkeringshjälpen med knappen i taket, annars tjuter det så fort man står i en bilkö.
    Kan det vara någon givare som båda systemen använder fungerar inte som den ska?
    Vill minnas att Hillholder inte fingerar om man backar i backe.
    Kanske samma givare som aktiverar parkeringshjälpen när backen läggs i också ger signal att inte aktivera Hillholder. Om min givare hängts sig i aktiverat läge skulle bilen kunna bete sig på detta viset.
    Har någon något att tillföra i jakten på att lösa problemet?
    Stämmer min teori eller finns det annan funktionalitet?
    Om det är en krånglade givare, var sitter den i så fall?
    Hälsningar
    Claes Ansterus

    #36602

    En uppkoppling mot dator ger kanske svar?
    Läser jag dina funderingar låter det som nån givare som känner av fram & back på vx-lådan krånglar. Om det finns nån sådan? Den bör aktivera hillholder och p-sensorer beroende på vald växel. Hillholder känner också hur bilen lutar, om den ska aktiveras.
    Om du mekat med vx-lådan… kan något ha lossnat? Kontaktstycke?

    Alfa Giulia Super 2.0 Q2 -17 Fiat Punto Easy -13

    #36603

    Fungerar backlamporna?

    Alfa Giulia Super 2.0 Q2 -17 Fiat Punto Easy -13

    #36604
    Rickard Bergh
    Deltagare

    hillholder funktionen aktiveras via abs blocket. det får även signal från gyro grejen som brukar sitta på mittkonsollen. kommer inte på va det heter just nu, den känner av bilens lutning och ger ok till hillholder funktionen att fungera. det är en del faktorer som spelar in för det ska vara ok.

    p sensorerna aktiveras när du lägger i backen och har inget med hillholder att göra.
    du har haft problem med lådan och vet inte vad du gjort där det kan vara så att backljuskontakten på lådan strular. oavsett så får man felsöka och är det orginal p sensorer så kan du diagnosera det med tester.

    Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

    #36605
    Claes Anstérus
    Deltagare

    Växellådan har problem med missljud, (se mitt inlägg från 2016) men jag har inte varit där och pillat med grejerna.
    På frågan om backljuset lyser så är frågan nej, kanske fel på backljuskontakten men om den också aktiverar parkeringsvarning systemet så borde inte detta fungera över huvud taget, nu fungerar det hela tiden.
    Avsaknad av backljus kan även ha en annan orsak, kabeln mellan karossen och bakluckan, (min bil är en sedan inte SW).
    Backljuset sitter på den del av bakljuset som finns på bakluckan, (höger sida). Här saknar jag även parkeringsljus, som ibland kan fås att blinka om man vickar på kabeln. Även bagagerumsbelysningen har slutat fungera och även den kabeln går till kontakten vid låset i bagageluckan. Innan någon frågar så kan jag upplysa om att jag kontrollerat alla inblandade glödlampor och alla är hela.
    Det finns parkeringsljus i lyset på baksärmen så detta lär inte Bilprovningen ha synpunkter på men måste man ha backljus?
    Låter som att jag behöver låta Bengan på MGRA koppla datorn och läsa av lite felkoder.
    Tack för tips, skriv gärna mera om ni kommer på något
    Hälsningar Claes Ansterus

    #36606
    Rickard Bergh
    Deltagare

    skaffa en ny backljus kontakt det är första du ska fixa. så klart styr det när p-sensorerna sa aktiveras dom får spänningen och signal att starta när backljuset tänds, är detta ej ok, då kan det vara så att kontakten har hängt sig på ett mellanläge och fuckar upp allt..

    Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

    #36607
    Kenneth Larsson
    Deltagare

    Jag skulle kikat i paketet med kablar som går mellan kaross och baklucka. På alla gamla ¨moderna¨alfor jag haft har det varit massor med kablar som varit av eller haft skador på isoleringen mellan de olika kablarna inne i härvan. Det du skriver tyder på det.
    Kan ju vara ganska bra att öppna härvan och kika och ställa tillrätta innan det blir riktig kortis.

    #36608

    Hmmm… Du har väl också sensorer framtill? Då bör de även vara aktiverade när 1:an ligger i?
    Hillholder: Som jag sa bilen känner av i vilken lutning bilen står och beroende på vald växel
    så aktiveras HH. T.ex står du i en nedförsbacke och försöker backa aktiveras systemet, åker du framåt händer inget.
    Du har inga backljus… ?
    Det låter teoretiskt som att din vx-lådsgivare indikerar 1:ans växel konstant. Alltid p-assist, ingen HH, inget backljus. ?

    Alfa Giulia Super 2.0 Q2 -17 Fiat Punto Easy -13

    #36609
    Claes Anstérus
    Deltagare

    Hej igen!
    Tipset om kablarna mellan kaross och baklucka stämde, här var problemet.
    Flera var av och några kortslöt varandra, tur att inte hela elsystemet fick spel.
    Bengan på MGRA i Linköping fixade det hela genom att löda samma de trasiga och dra på en krympslang.
    Men en kabel missade vi nog, bakluckan går fortfarande inte att öppna med sändaren i nyckeln.
    Blinkers lamporna blinkar men ingen bagagelucka öppnas.
    Tur att det finns en manuell wire under baksätet att dra i.
    Med vänlig hälsning Claes

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.