Kupéfläkten startar ej på Alfa 156

Published by Reine Johansson on

Forum Teknik Kupéfläkten startar ej på Alfa 156

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #35846
  Reine Johansson
  Deltagare

  Hej! Länge sedan jag var här nu då en verkstad fått ta hand om min kelgris (Streetmec-Alfan) en tid. Nu har de emellertid misslyckats laga felet så jag får gå till experterna

  Min 156:as kupéfläkt startar ibland inte alls och ibland först efter 5 eller 25 minuter. Om man låter bilen stå med tändningen på och är tyst, hör man ett rytmiskt klickljud från under handskfacket (fläktpaketet).
  Jag har inte öppnat fläktpaketet, men i min fantasi, så är det en nollställningsrutin som försöker stänga eller öppna en lucka men som misslyckas och då inte slår till en sensor som gör att startrutinen kan gå vidare. Alltså försöker systemet stänga luckan igen, återigen utan resultat. Eller i samma scenario är det sensorn som glappar och ibland funkar så att fläkten kan starta.

  Så verkstadens teori då. De är nu då inte Alfaspecialister men de menar att det inte finns någon sensor i fläktpaketet och säger att felet ligger i dosan med de tre vridreglagen i mittkonsolen. De har också provat med en annan från skroten, utan förbättring.
  Då uppmanar de mig att beställa en fabriksny. Jag kan bara föreställa mig vad den skulle kosta och dessutom var de inte alltför övertygade när de bytte AC-elementet för ett tag sedan så innan jag börjar häva ut pengar så hoppas någon av er hört samma ljud innan. Jag tycker mig höra ett lätt skrapljud och sedan ett tyst men tydligt “klick” ungefär var femte sekund.

  Tacksam för alla tankar! Grazie mille!

  #35847
  Reine Johansson
  Deltagare

  Just det, ifall det gör någon skillnad, så är det en 1.8 TS -98 med AC.

  #35848
  Rickard Bergh
  Deltagare

  kupefläkten har ingen sensor eller micro brytare heller.
  det du säkert hör under handsfacket är en ställmotor som klickar.
  det sitter ett fläktmotstånd sidan om fläkten. kopplar man förbi det med strömsladdarna till fläkten direkt så ska den starta .
  om inte så kan ju fläkten vara kass eller som dom säger. reglaget. har själv bytat 1 sådant under mina år som alfa meck. dock inte så vanligt.
  om du inte är nöjd med dom sen innan varför lämna in den till dom igen. finns ju andra seriösa verkstäder.
  ny kan du garanterat inte köpa. visst är det långsökt med ett annat från skroten som med är kasst. jag hade satsat på ett fläktmotstånd , kostar inte så mkt kronor nya. men låt inte en verkstad som du ej är nöjd med pilla på bilen. då blir det bara ännu mer missnöje.

  Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

  #35849
  Reine Johansson
  Deltagare

  Ok, tack för tipset! De har säkert kollat fläktmoståndet men värt att dubbelkolla. Kan ju testa det där med att koppla förbi också.
  Håller generellt med om verkstäder, även om det inte är så lätt att hitta pålitliga sådana här som utlänning. Denna verkstaden har inte misskött sig, bara inte alltför förtroendeingivande och detta skulle bli en del av AC-jobbet som de inte var riktigt klara med. Bättre att de fick pilla klart än att byta mitt i. Tänkte jag.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.