Montera rails Stelvio

Published by Per Sterling on

Forum Teknik Montera rails Stelvio

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #36148
  Per Sterling
  Deltagare

  Hej,

  När jag köpte min Stelvio (lagerbil från Hedins) så frågade jag om takräcke och fick då svaret att man kan eftermontera rails som man måste ha för räcken. Railsen skulle kosta “ca sextusen ink montage” enligt säljaren. Gott så. Men efter jag köpt gummimattor från Hedins och de lägger på priset mer än det tillbehörspriser man ser på https://www.alfaromeo.se/mopar/tillbehor så blev jag lite tjurig och bestämde mig för att fixa det här själv.
  Så jag köpte original rails från england på eBay för 1800kr ink frakt. Lika så köpte jag original räcken för 1700kr. Bra kurs.

  Nu så tänkte jag att jag ska montera dessa själv. Är det någon som gjort det?

  Jag tror det är så att man måste plocka innertacket då pinnskruvarna har tätningar runt sig och det är även längsgående tätningar på railsen. Så det talar för att man skruvar dessa inifrån, därav behovet av tätningar?

  Sedan är det täcklisterna som sitter där nu. Antingen sitter det med clips och under finns täckbrickor eller nå liknande över fästhålen. Eller så sitter de på samma sätt som railsen ska fästas?

  Hursom blir det ett roligt projekt. Men det skulle nog spara en del tid om man vet hur man skulle gå tillväga innan man börjar.

  #36149
  Rickard Bergh
  Deltagare

  dom skruvas säkerligen inte fast innifrån. frågan är om din bil är förbered för rails under taklisterna du får ta bort. det fästet på railen ska med all säkerhet skruvas fast från ovansidan. när jag bytade ut mina takbågar på min fiat Qubo på garanti så var det utifrån dom var skruvade i taket.

  Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

  #36150
  Per Sterling
  Deltagare

  Jag hoppas på att de ska fästas utifrån. Med tanke på att säljaren sa att det kostade 6000kr monterat och klar borde det vara 3000kr för rails + ca 2h arbete.

  Om man tittar BMW och Mini verkar det vara mer jobb än så:

  https://www.youtube.com/watch?v=qAq2uYMD6Ys

  https://new.minimania.com/pdfile/Roof_Rails.pdf

  Det hade varit fint om det ser ut som på Mazda:

  https://www.youtube.com/watch?v=ZcHe5n8IwKY

  Men jag ska börja med att plocka lös listerna och kolla hur det ser ut under.

  #36151
  Rickard Bergh
  Deltagare

  2h är väl inte mkt tid på att montera railsen utvändigt ifrån.
  du ska ju demontera lite prylar innan och sen ska du ha ditt det andra.
  det är definitivt inte 2h att montera det från insidan, då det tar mer än 2h för att få bort innertaket, montera railen och återställa det.

  Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

  #36152
  Magnus Annerfalk
  Deltagare

  Knepigt att du fick lägga mer för dina gummimattor. Jag köpte också gummimattor till Stelvio samt matta bak också via Hedin. Jag gav samma pris som det stod på nätet under tillbehör. Är ju tyvärr tvungen att beställa via åf för kunna köpa dem. Är också nyfiken på hur det går med railsen, funderar nämligen på samma sak
  //Magnus

  semper paratus

  #36153
  Per Sterling
  Deltagare

  Jag har kollat med Hedin. De sa 2,5h i arbetstid och det skulle kosta 7500kr bara för arbetet. Men de har kampanj på att montera rails ink arbete för 6800kr. Så det skulle alltså vara billigare att köpa railsen monterat och klart.

  Kollade även med Aftén. De sa 2,5h arbete och bekräfta att de monteras inifrån. De skulle ha 3962kr. Utöver det fick jag en offert på en icke märkesverkstad för på fastpris 3000kr (de räknade med 3tim).

  Så jag tänkte titta på det i helgen och börjat med att ta lös täcklisten på taket och se att det finns hål där. Finns det inte hål drar jag gränsen där. Jag tänkter inte börja borra i en ny bil, speciellt inte utan en borrmall eller jig.

  Ska bara fixa ett trim tool kit med brytspakar i plast för att demontera inredning. Återkommer om hur det går:-)

  #36154
  Johan Gimling
  Deltagare

  Jag fick mina bågar monterade av ÅF och som säljaren förklarade operationen var det loss med yttre delarna del av innertaket för att få loss de längsgående plastlisterna som täcker fästena för relingen. Du behöver även en gummilist som skall gå längs spåret i taket när du monterat relingen, har du den? Ersätter den hårda plastlisten. Minns att jag fick lägga dörrlisterna lite åter på plats när jag hämtade bilen efter operationen, du behöver inte loss med hela innertaket som tur är, bara vika upp listerna och vika ner takkanten.

  CAR 9131
  156 GTA Q2 -03, Giulietta 1.4T 170 -13, Stelvio 2.2 JTDM 210hk Q4 -17
  Dottern kör Giulietta 1.4T 170 -11.

  #36155
  Per Sterling
  Deltagare

  Fixade det idag. Busenkelt.

  Jobbet tog mindre än 2 timmar.

  Man lossade panelerna bak i skuffen. En insex bakom knappen för att fälla baksätet och en torx under täcklocket “airbag”.

  Samma på B-stolpen. Torx under “airbag”.

  Handtagen tar man bort täcklocket på. Sedan med en mejsel lossar clipsen. Man behöver inte at dome-lighten eller solskydden. Sedan sänker man bara taket. Täcklisten är fäst på samma sätt som man fäster railsen. Med muttrar underifrån.

  #36156
  Per Sterling
  Deltagare

  Tätningslister sitter på railsen. Det är var dammigt i spåren.
  Själva vattentätning är runt skruvhålen där det sitter tätningar på railsen.

  #36157
  Per Sterling
  Deltagare

  Fler bilder.

  #36158

  Tips från “coachen”…
  När du lägger upp bilder så tryck på plustecknet till höger. Då visas bilden direkt i inlägget. Gjorde det åt dig tidigare, men sitter med mobilen just nu i en skakig bil…lite tungjobbat.

  Alfa Giulia Super 2.0 Q2 -17 Fiat Punto Easy -13

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.