Oljetryck, 1600 Nordmotor

Published by Claes-Peter Lindner on

Forum Teknik Oljetryck, 1600 Nordmotor

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #29476

  Oljetrycksmätaren i min 1600 GTj har alttid visat väldigt lågt värde. Nu är det en nybyggd motor i bilen, dvs en annan oljepump. Jag har dessutom testat med alternativa givare och tjockare olja. Fortfarande måste varvtalet upp på 2000 giri, med varm olja, innan tydligt oljetryck syns på mätaren. Med allra största sannolikhet är det inget reelt fel på trycket, men jag finner det väldigt otillfredsställande att stå i bilkö med mätaren på noll…

  Slutsatsen blir att det är mätaren i bilen som visar fel.

  Fråga: Kan denna kalibreras eller bytas ut? (den sitter integrerad i samma instrument som varvräknaren)

  Classe. (Oo=V=oO) 1600 GTj 1300 GTj

  #29477
  Bruno Barbieri
  Deltagare

  Få fixar detta idag i Sverige, men JIGE AB i Leksand kan nog.

  Men börja med att riva ner instrumenten! Det är lätt. Hade du en “nyare” GTJ så har den tryckämtaren ner i varvräknaren. 1 skruv till höger och en till vänster. Sen är det 2 bussningar med alla kopplingar och en separt liten jordsladd baki instrumengruppen.  När du har instrumentgruppen i handen sitter en radda med småskruvar på baksidan. Du inser nog vilka som skall lossas för att ta ut instrumenten ur själva “boetten” eller chassiet eller vad man skall kalla det för. (De har gemensamt kretskort. Det som brukar hända med åren är att plastglasen på instrumenten lossnar lite (limmade). Det som då inträffar är att de sedand ligge och bromsar visarna (eller ofta metalldelen framför) mekaniskt. Det  kan drabba både soppa, oljetryck och temp etc. Du ser inte alltid detta “utifrån”.

  Ofta finns faktiskt en historia med en period av seg hastighetsmätare. Av någon anledning brukar dett leda till att föraren börjar knacka på glaset så den går igång.(Egentligen är det dock oftast vajerproblem.) Detta beteende kan ofta “stimulera” platsglasen till att lossna. 

  Faktum är att detta enkla fel kan missas även av JIGE, men det har nog att göra med att han plockar ner instrumenten för att kalibrera dem och kolla dem så att de fungerar, sen sätter han ihop det hela och när du får det är probelmet kvar!

  Bruno Barbieri

   

   

  bättre sent än aldrig

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.