Servostyrning på MiTo

Published by Rickard Granbom on

Forum Teknik Servostyrning på MiTo

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #32899
  Rickard Granbom
  Deltagare

  Hej på er.
  När jag igår skulle iväg med min MiTo 1.3 2009 lyste plötsligt ratt-symbolen och servon hade lagt av helt. Jag fick backa tillbaka igen och med mycket möda fick jag in bilen på parkeringen igen. Jag stängde av motorn och startade igen. Nu var lampan släckt och servon var tillbaka.
  Fråga: Jag kollade oljan som var ganskja låg men osäker på om det var det som är orsaken och jag är osäker på om det är samma behållare som till bromsarna ?
  Om så , funkar en bromsvätska som heter dot 5.1 ?
  Några andra som har erfarenheter av servo som plötsligt lägger av ?
  Verkar lite läskigt med tanke på att det knappt gick att vrida ratten då den var avstängd.
  Tacksam för tips är
  Rickard

  #32900
  Michael Emilsson
  Deltagare

  Hej.

  Jag är ganska säker på att du har El-servostyrning på din Mito. Jag har en 2013 års modell Mito och på den är det en elmotor som ger servoverkan.

  Med vänlig hälsning Micke

  #32901
  Peter Braun
  Deltagare

  Bromsolja och styrservoolja är 2 olika saker och används inte för att sköta både styrning och broms. Annars så är det elservo på Mito.

  #32902
  Rickard Granbom
  Deltagare

  Intressant.

  Ingen hydraulik här alltså ?

  Säkra ?

  Tack för tips

  Rickard

   

  #32903
  Rickard Bergh
  Deltagare

  det är som dom säger. mito har elektrisk servostyrning. eller rättare sagt en elservomotor som sköter om hur lätt servon ska vara beroende på körsättet och vilket läge man har valt för körningen.

   

  Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

  #32904
  Rickard Granbom
  Deltagare

  OK. Bra ., det var så långt. Nu funkar den iofs igen men känns lite osäkert. Om någon haft något liknande fel , hör gärna av er om ni har tips. Tack

  Rickard

  #32905

  Om jag inte är felinformerad delar miton många detaljer med fiat panda/500, däribland just servostyrningen som är ett känt problem (Googla ex.vis fiat panda power steering). 

  Jag hade en panda med just detta problem, fick aldrig helt någon rätsida på det men det krånglade åas inte så ofta så det blev riktigt jobbigt. Hjälpte ofta, precis som du säger, att starta om så funkade det ett tag igen. Vet inte om det bara är en känsla men tyckte mig känna att felet höll sig borta längre när jag gick in med MultiEcuScan och nollade felkoden ordentligt.

  Inte så mycket hjälp kanske men du är inte ensam.

  //AK

  #32906
  Gianfranco Vedda
  Deltagare

  Har också haft samma problem på min Mito. Det hände dessutom i en rondell, så fick några extra slag i hjärtat 

  Det är positions sensorerna som verkar vara väldigt känsliga i servon som sitter bakom ratten. Dem har en tendens att gå sönder rätt så snabbt.

  Det som jag gjorde var samma sak som dig. Startade “om” bilen och så var det tillbaka. Jag har googlat lite på det och jag har läst att det kan hjälpa om man flyttar positionen på ratten lite (mot dig eller ifrån dig) så kan det också lösa problemet till en viss del.

  Jag raderade felkoderna från systemet och sedan dess har det inte hänt igen. Händer det igen så lämnar jag in den till alfa. Förhoppningsvis händer det inte flera gånger. Men händer det bara en gång så är det en indikation på att det kan vara dags att lämna in bilen till verkstaden och få det fixat. 

  Har även läst lite runt att alfa själva vet om detta problemet väldigt bra, så man ska inte behöva betala för delen. Eventuellt bara arbetet. Ta annars kontakt med alfa supporten och se vad dem säger, men innan det så hade jag lämnat in den till alfa så att dem får felsöka, för annars säger dem bara att köra till närmsta alfa verkstad för att få det felsökt.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.