Växellådsras 147

Published by Magnus Staffan on

Forum Teknik Växellådsras 147

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #29049
  Magnus Staffan
  Deltagare

   Hjälp!

   Växellådan i min Alfa 147 JTD har rasat.  Det började med att kopplingspedalen blev svampig och det nätt och jämnt gick att koppla ur.  Strax efteråt hördes ett klonk och sen började växellådsoljan rinna ur.  Den rinner ur in i kopplingshuset och sen ut mellan motor och växellåda.  Bilen har gått 16000 mil, så maskinskadeförsäkringen gäller inte längre.  Den står på verkstad nu.  Jag antar att det blir till att skaffa en begagnad växellåda och byta om det inte blir för dyrt. 

   Vad kan ha hänt?

   Vart kan man hitta en ny växellåda?  Kanske från en Q2med diffbroms…

   Mvh Magnus i Falun

   #29050
   Rickard Bergh
   Deltagare

    är du säker på att det är växellåda olja ? om du haft problem med att kunna koppla ut nätt o jämt så kan det vara slavcylindern som är paj, har dom rivit ner växellådan ? om inte så kan dom ju inte konstatera att lådan är kass om det inte är är uppenbart spricka i huset på lådan. be dom riva ner lådan och kolla så inte det är kopplingen som är kass. du ska själv inspektera lådan med så du ser att den är kass eller ej. alternativet så ska du ha den gamla efter bytet. har dom bytat lådan så har du all rätt att ta den gamla då det är din..

    men med tanke på vart du beskrivet att oljan kommer ut så kan det mkt väl vara slaven.. bara o kolla hur mkt olja det är o bromsvätskebehållaren. har den sjunkit så har du troligt en slavcylinder som är paj och då byter man ju kopplings med. kan vara kopplingen som orsakat problemet. 
    en begagnad låda hittar du på skrotarna i landet. tänk på att du måste ha en låda som är likadan. går säkerligen inte  och ta en från en bensinare.. då det skiljer på innanmätet och utväxlingen säkerligen också infästningen till motorn. 

     

     

    Alfa specialisten / Key Account Manager för Hella Gutmann Solutions- Sweden

    #29051
    Magnus Staffan
    Deltagare

     Slavcylindern är hel och det har inte sjunkit nåt i bromsvätskebehållaren.

     Tyvärr är det växellådsolja och i stort sett all olja har runnit ur.  Växellådan är torr på utsidan förutom runt den lilla öppningen längst ner i delningsplanet mellan motor och växellåda där oljan har runnit ut.  Bilen har körts i låg fart när det hände, så oljan har inte skvätt runt utan bara runnit ut.   Tyvärr är det mycket som talar för att det är ett hål eller en spricka innuti kopplingshuset.  Vad kan ha hänt?  

     Såklart ska vi riva ur lådan.  Jag vill bara få lite koll på vad som kan ha hänt och om det en bättre begagnad låda finns att få tag på och inte är för dyr.

     På bildelsbasen finns det tre växellådor till diesel.  De kostar 8-10000, sen tillkommer en ny koppling och jobb.

     Vad kan ett växellådsbyte kosta på ett ungefär?  Så jag får en uppfattning om hur många slantar jag ska vara beredd på att lägga ut?

    Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
    • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.