Banmöten
Det är enkelt och billigt att köra sin bil på bana med Club Alfa Romeo Svezia.
Allt du behöver är en bil och viljan att prova något nytt, vi hjälper dig med resten!
Nu kan du köra med din Alfa försäkrad på klubbens banmöten.
Det här är ett banmöte
Ett banmöte betyder olika saker för olika människor.
För några är det en åskådarupplevelse utöver det vanliga och en chans att komma riktigt nära motorsporten utan att för den skull behöva köra själv. Ingen annanstans kan du i ena ögonblicket titta på banracing i toppklass i klubbens egen tävlingsserie Club Alfa Romeo Challenge för att i nästa stå och prata med förarna i depån och få möjligheten till tips och tricks.
Eller varför inte passa på att ta ut den egna bilen för några varv i promenadtempo under lunchen. För en del är banmötet första gången man kör själv i nybörjarklassen C där allt går lugnt och civiliserat till med stora marginaler för att alla ska kunna köra i sitt tempo. För andra är ett banmöte att verkligen pressa sin bil till gränsen för att uppleva magin som uppstår när människa och maskin möts i perfekt samspel i de snabbare klasserna A eller B.
Försiktig förstagångsåkare eller rutinerad banåkarräv?
Banvisning & lugna halvtimmen
Även om du bara besöker banmötet som åskådare finns det möjlighet att provrulla asfalten vid två tillfällen under dagen. Körningen inleds alltid med en femton minuters banvisning där man i lugnt tempo kan bekanta sig med bansträckningen. Här finns också möjlighet att ta med sig en kompis i passagerarsätet. Det andra tillfället är lugna halvtimmen som infaller under lunchen där det går att köra några varv i lugnare tempo bakom en följebil.
Klass C
Instegsklassen
Klass C är instegsklassen som är anpassad för att det ska vara tryggt och roligt att lära sig köra oavsett förkunskaper. I klass C är tempot lägre och det finns särskilda regler som bland annat reglerar hur man får köra om. I klass C kan du köra med en Prova-pålicens eller SBFs racinglicens.
Klass B
Mellanklassen
Klass B är den klass som i mellanmjölkens land alltid fylls först. Hit flyttar många när de kört några banträffar i C och känner sig redo för att öka tempot lite. I klass B går det fortare och här finns möjligheten att låta både bil och förare bekänna färg. På vissa banmöten kör vi två B-klasser för att kunna hantera många anmälda. I klass B krävs SBFs racinglicens.
Klass A
Avancerade klassen
I klass A bör du ha kört en del för att hänga med och att bara ha en snabb bil räcker sällan ända fram. De flesta som kör klass A har kört ett tag i klass B tills de upptäckt att de kör om betydligt mer än de blir omkörda. I klass A krävs SBFs racinglicens.
CAR Challenge
Racingserien
I samband med våra banmöten körs även vår racingserie Club Alfa Romeo Challenge. Här hittar du vanliga klubbmedlemmar som du och jag som valt att ta upplevelsen ett steg längre. Här körs tävlingsbilar som är byggda i enlighet med Svenska Bilsportförbundets regler för racing. Det kan verka avancerat men faktum är att många av våra tävlingsförare köpt sin första bil med mycket begränsade förkunskaper och sedan lärt sig vartefter. Tävlingsförarna är ett öppet gäng och nya talanger tas alltid emot med öppna armar. Är du en blivande talang?
Spännande va?!
Vill du börja köra?!
Detta behöver du:
– En bil
– Körkort för personbil
– Personlig utrustning
– Anmälan
– Licens
Föraren
Vad krävs av mig?
Det som krävs av dig är att du dyker upp pigg och utvilad med rätt kläder och en godkänd hjälm. Läs mer om personlig utrustning här nedan. De flesta väljer att sova över i anslutning till banan kvällen innan för att sedan kunna orka med hela dagen på banan och körning hem. Mer om detta framgår i inbjudan till banmötet som du hittar i Aktivitetskalendern och det diskuteras ofta i forumet inför träffen.
Personlig utrustning
Hjälm
Våra besiktningsmän godkänner
För att få köra på Club Alfa Romeo Svezias banmöten krävs att du har en hjälm. Hjälmen är till för att skydda dig från kontakt med hårda delar i bilens inredning i händelse av en olycka. Hjälmen på bilden är en öppen bilhjälm som kostar ca 650kr och uppfyller alla krav vi ställer. Men det går även bra med en moped- eller motorcykelhjälm i oskadat skick.
Våra besiktningsmän godkänner INTE
Vi släpper inte ut dig på banan i cykelhjälm eller Jofas legendariska VM-hjälm för is-sporter
Skor
Våra besiktningsmän godkänner
Du behöver även tänka på vad du sätter på fötterna. Syftet med att ha rätt skor är främst att skydda dig mot brand i kupén men även att förbättra känslan i kontakten med pedalerna. Skon på bilden är en förarsko i flamtåligt skinn med tunn sula och rundad häl och kostar runt 800 kr. Men det går bra med ett par sneakers i skinn eller något annat flamtåligt material.
Våra besiktningsmän godkänner INTE
Vi godkänner inte löpar- eller andra träningsskor i plast eller tunna tygskor som alla ger dåligt skydd. Detsamma gäller gummistövlar, träskor och alla typer av öppna skor.
Handskar
Våra besiktningsmän godkänner
Heltäckande klädsel betyder att du även behöver ha handskar när du kör. Bilhandskarna på bilden är godkända för racing och kostar runt 1000 kr men vi godkänner även vanliga skinnhandskar eller tyghandskar så länge de inte innehåller delar av syntet eller har hål i sig.
Våra besiktningsmän godkänner INTE
Vi låter dig inte köra i handskar som helt eller delvis är tillverkade i syntetmaterial. Ibland ser vi förare som kommer med monteringshandskar, dessa finns i två utföranden. Den ena varianten har bomullsbaksida och är alltså godkänd, den andra har syntetbaksida och är inte godkänd.
Heltäckande klädsel
Våra besiktningsmän godkänner
När du kör din bil på någon av våra banträffar vill vi att du har heltäckande klädsel på dig. Det betyder i korthet att du inte har någon bar hud på kroppen utöver ansiktet. På bilden är en föraroverall för banracing som finns i många utföranden och prisklasser. Många föredrar mekanikeroveraller som är billigare men ändå uppfyller kraven för körning i alla klasser utom vår tävlingsserie. Det vanligaste är fortfarande att man kör i jeans, långärmad bomullströja och bomullsstrumpor.
Våra besiktningsmän godkänner INTE
Vi kommer inte låta dig köra i kortärmat, kortbyxor eller några som helst syntetmaterial. För tjejerna betyder detta förstås även förbud mot kjol eller klänning.
Licens
Din vanliga bilförsäkring gäller normalt inte på banan och därför behövs ett annat sätt att försäkra dig själv och funktionärerna i händelse av att oturen skulle vara framme. Olyckor är lyckligtvis mycket ovanliga på klubbens banmöten.
Denna försäkring kommer inom bilsporten i form av en Licens. Club Alfa Romeo Svezia är medlem i Svenska Bilsportförbundet och licenserna utfärdas av SBF och täcker personskador på dig själv och andra. Licensen kan vara av två grundtyper. Prova-på bilsportlicens eller en riktig racinglicens/formellicens.
På banmötet behöver du kunna visa att du har en giltig licens. Enklast gör detta med SBFs mobil-app “Svensk Bilsport” eller med licensbricka om du valt att begära ut en sådan.
Prova-pålicens
Prova-pålicens köper du i förväg eller senast innan besiktning genom SBFs mobil-app Svensk Bilsport alternativt via SBFs webplats. Efter det är du personskadeförsäkrad för hela det aktuella evenemanget. I de flesta fall betyder det över dagen men i vissa fall som till exempel dubbelmötet på Kinnekulle täcker licensen evenemangets båda dagar.
Eftersom prova-pålicensen är avsedd för den som vill prova bankörning för första gången kör du i den lugnare C klassen med en prova-pålicens. Banmötesansvarig kan under dagen, om det är lämpligt, flytta förare med prova-pålicens till en annan klass.
Racinglicens
Namnet får det kanske att låta mer avancerat än det är. För att ta racinglicens behöver du gå en kurs. Denna är normalt uppdelad i en teoridel på förmiddagen och en praktisk del på eftermiddagen. Vanligtvis hålls en licenskurs per år i klubbens regi på årets andra banmöte. Utöver anmälningsavgiften för banmötet utgår ingen kostnad för medlemmar för att gå själva kursen. Efter genomförd kurs kan du sedan lösa ut din licens från Svenska Bilsportförbundet.
Med racinglicensen väljer du själv om du vill köra i klass A, B eller C.
Har du en formellicens gäller den lika bra som en racinglicens.
Engångslicens
Den som har en vilande racing eller formellicens kan lösa en engångslicens i SBFs LOTS-system. Man kan lösa flera engångslicenser under ett år men det är oftast billigare att ta ut den vanliga licensen om man kör mer än en gång.
Bilen
All körning på klubbens möten sker i egen bil på egen risk!
Det ställs inga särskilda krav på att bil ska vara utrustad på något speciellt vis. Det vi kräver är att bilen är godkänd av auktoriserad bilprovning, skattad, påställd, försäkrad och i övrigt i ett skick så att den får framföras på allmän väg. Undantaget är bilar med elektrifierad drivlina som vi i dagsläget inte har möjlighet att välkomna på grund av bristande stöd från SBF.
Dessutom gäller att:
Bilen ska ha minst trepunktsbälte.
Öppna bilar ska ha typgodkänt överrullningsskydd eller halvbur. Sufflett ska vara uppfälld eller hardtop monterad.
Bilen ska ha bogserögla. Löstagbar bogserögla får inte vara monterad (utstickande föremål) men måste däremot medföras i bilen. Fastsättning/förvaring på säkert sätt, lätt åtkomligt vid eventuell bogsering.
Ljudnivån får vara högst 95 dB enligt SBFs regler för ljudmätning.
Besiktning
Innan vi släpper ut dig på banan kommer en besiktningsman gå igenom din bil enligt ett besiktningsprotokoll. Syftet med det är att se till att din bil och bilarna du kör tillsammans med under ditt pass inte kommer ställa till med något som beror på tekniska problem. De vanligaste störningarna på ett banmöte har att göra med enkla tekniska haverier som tar tid att hantera och minskar körtiden för deltagarna. Det som kollas är bland annat att däcken är hela, att bilen inte läcker några vätskor som kan göra banan hal och att bromsljusen fungerar.
På banan
För att körningen ska ske på ett säkert och roligt sätt har vi ett par grundregler som gäller på alla våra banmöten
All körning sker på egen risk. Vi kör hänsynsfullt: Tendenser till aggressiv körning eller att köra ”racing” kan medföra avflaggning. Vi följer alltid upp kört pass med en debriefing så att vi kan stämma av med alla förare hur det har fungerat ute på banan. Blinkersregeln: Omkörning får endast ske om bilen som skall bli omkörd visar med blinkers att det är ok. Om föraren i bilen som skall bli omkörd blinkar vänster så ska omkörningen ske till höger och vise versa. I klass C får omkörning endast göras på de bandelar (vanligen startrakan) som anvisas på förarmötet. Mindre rutinerade förare och förare med Prova-pålicens kör (börjar) i klass C. Banmötesansvarig kan flytta förare till en annan klass om föraren bedöms passa bättre där. Fönsterrutor skall vara helt stängda bredvid förare och eventuell passagerare. Övriga rutor skall vara helt öppna eller helt stängda. Passagerare är tillåtna i C-klassen. Samma krav på klädsel/utrustning gäller för passagerare som för förare. För försäkringens skull behöver passageraren ha licens eller lösa en prova på-licens. Den som önskar ta med en passagerare ska anmäla det senast i samband med förarmötet. I samtliga klasser finns det möjlighet att få en mer erfaren förare som instruktör – som medåkande eller som förare. Instruktörer utses av banmötesledningen.
…och tillsist. Vi hjälps åt!
Normalt hyr klubben in extern personal som flaggvakter men det är inte alltid det fungerar. Då hjälps vi åt med flaggvaktandet och tar ett flaggvaktspass under dagen. Annars blir det ju ingen körning alls! Ibland blir det oljespill på banan. Det gäller att sanera det så fort som möjligt – därför ställer vi upp och hjälper till med det. Vi kommer i samband med förarmötet att be om frivilliga.